Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:45'te güncellendi)

Türkiye sınırında Rus uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında artan gerginlikle Türk Lirası üçüncü günde de değer kaybetti. TL böylece bir aydaki en uzun düşüşe doğru ilerledi. Tahviller de düşüşünü sürdürürken Borsa ise dalgalandı.

Dolar/TL saat 14:45'te 2.8806'dan işlem gördü ve bir haftanın en düşük kapanışına ilerledi. TL erken saatlerde 2.89'a kadar yükselmişti. Borsa İstanbul ise ilk seansı düşüşle tamamlamasının ardından ikinci seansta hafif yükselişe geçti. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi de %10.46'ya yükseldi.

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler'den Gülşen Ayaz bu aşamada Rusya ve Türkiye arasında askeri anlamda tansiyonu olası görmediğini, Birleşmiş Milletler ile ABD'nin iki tarafa yaptığı çağrıların bir nebze tansiyonu düşürdüğünü söyledi. Ayaz yine de piyasaların henüz temkinliliği elden bırakmadığına da dikkat çekti.  

Commerzbank stratejisti Peter Kinsella ise, dünkü olayın lira üzerinde uzun sürecek bir etkisi olmasını beklemediğini ifade etti. Kinsella yine de TL’nin orta vadede değer kaybetmesini beklediğini belirtti.

Dün Türkiye sınırı yakınında Su 24 tipi Rus savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürülmüştü. Rusya Türkiye ile tüm askeri ilişkilerin askıya alındığını açıklarken
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ihlal edilen hava sahasının aynı zamanda NATO'nun hava sahası olduğunu belirtmiş ancak iki ülke arasında ekonomik, siyasi ve kültürel bağlar olduğunu söyleyerek "Rusya ile iletişim kanallarını feda edemeyiz" demişti.

Rusya'da da faaliyet gösteren Enka İnşaat hisseleri %6.3 kadar geriledi ve neredeyse bir yılın en büyük düşüşünü kaydetti. Şirket hisseleri daha sonra kaybının bir kısmını telafi etti.