Petrol "Suudi-İran" gerginliğinden destek buldu
Petrol, Suudi Arabistan'ın İran ile diplomatik ilişkilerinin kesmesi ile artan gerginlik sonrası değer kazandı
Petrol, Suudi Arabistan'ın Şii bir din adamını idam etmesinin ardından Tahran'daki büyükelçiliğinin saldırıya uğraması sonrası İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı.
Vadeli kontratlar New York'ta yüzde 3.5 kadar yükseldi ve Perşembe günkü yüzde 1.2'lik kazancını daha da genişletti. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Suudi Arabistan'ı sert bir dille uyardı ve taş ve molotof kokteylli protestocular, Cumartesi günü Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğine saldırdı ve elçiliğin bir bölümünü ateşe verdi.
OPEC'in sırasıyla birinci ve beşinci en büyük üreticisi Suudi Aarabistan ve İran, Suriye'den Yemen'e, Orta Doğu'daki anlaşmazlıklarda farklı taraflarda yer alıyor. Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nın (OPEC) üretim kotasını kaldırmasının ardından küresel arz fazlasının süreceği endişesi ile rekor büyüklükte iki yıllık kaybını gerçekleştirdi. Petrol geçen hafta değer kazanarak bu kaybın bir miktar azalmasına neden oldu.
Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Bu durum, önemli petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasındaki sorunların olası uzun vadeli artışının küçük bir adımı olarak görülebilir," dedi ve "Gerilimin artması muhtemelen bir miktar kısa pozisyon kapama amaçlı alımlar getirecektir ve fiyatlara biraz risk primi eklenecektir. Üretime yönelik doğrudan bir tehdit yok" şeklinde görüş bildirdi.
Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.28 dolar yükselerek varil başına 38.32 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:20'de 37.58 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 44 sent yükselerek 37.04 dolara çıkmıştı. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından daha fazlaydı. Fiyatlar Aralık ayında yüzde 11 düştü ve böylelikle iki ay üst üste düşüş göstermiş oldu.
Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.22 dolar ya da yüzde 3.3 değer kazandı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 35 düştü ve böylece üç yıl üst üste düşüş göstermişş oldu. Avrupa göstergesi Brent petrolü ile ABD göstergesi WTI arasındaki prim 35 sent seviyesindeydi.