Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2016 yılında petrol fiyatlarında yükseliş bekleyenler, Çin'de bitmek bitmeyen petrol talebinden destek bulabilir.

Bloomberg anketine katılan FGE ve Energy Aspects Ltd. dahil yedi kaynağın medyan tahminine göre dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin, 2016 yılında yurt dışından yüzde 8 daha fazla petrol satın alarak, ortalama günlük alımını 7.2 milyon varile çıkarabilir. Gümrük verilerine göre, geçtiğimiz yılın ilk 11 ayı içerisinde ülkeye giren petrol yüzde 8.8 artarak günlük 6.63 milyon varil seviyesine çıkarak, Nisan'da aylık bazda rekor seviye olan günlük 7.4 milyon varile ulaştı.

Çin'in petrolde küresel arz fazlasını karşılamaya devam edeceğine ilişkin beklenti, yatırımcıları petrol fiyatlarının 11 yılın en düşüğünden toparlanacağı konusunda cesaretlendiriyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'nin zaman zaman önüne geçen Çin, fiyatlardaki düşüşü acil durumlarda kullanmak üzere petrol depolamak için kullanıyor. Petrol talebi, Çin hükümetinin özel rafineriler tarafından gerçekleştirilen ithalata ilişkin kuralları gevşetmesiyle artıyor.

Viyana'da JBC Energy GmbH analisti Eugene Lindell, “Çin'de ham petrol talebine olan artış fiyatları destekleyici bir unsur. 2016 yılının ilk yarısında görülecek olan petrol fazlasının karşılanması konusunda yardımcı olacak” dedi. Lindell, Çin ekonomisinde yüzde 6 büyüme bekliyor.