Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen ülke borsalarında Ağustos'tan beri en büyük düşüş

Gelişen ülke borsalarında Ağustos'tan beri en büyük düşüş

Gelişen ülkelerde hisse senedi piyasaları Çin endişeleri ve artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle Ağustos ayından beri en büyük düşüşü kaydetti

Giriş: 04 Ocak 2016, Pazartesi 16:14
Güncelleme: 04 Ocak 2016, Pazartesi 16:20

Çin'de beklentilerden zayıf gelen imalat vesinin ardından işlemlerin durdurulması ve Suudi Arabistan - İran gerginliği gelişen ülke hisse senedi piyasalarının Ağustos'tan beri en büyük düşüşü kaydetmesine neden oldu. Gelişen ülke kurları da rekor düşüş kaydetti.

Angola Merkez Bankası düşük petrol fiyatlarından dolayı para birimi kwanzayı devalüe etti. Çin'de borsanın yüzde 7 düşmesinin ardından günün geri kalanı için işlemler durduruldu.

Güney Kore, Hindistan ve Güney Afrika'da borsalar en az yüzde 2.1 düşerken Yuan offshore işlemlerde, 5 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Angola para birimi kwanza dolar karşısında %15 değer kaybetti.

2011'den beri en kötü yılı geçiren gelişen ülke borsaları Çin'de yavaşlama endişeleriyle yeniden baskı altında. Bugünkü veri imalatın beşinci ayda da daraldığını gösterdi.

Suudi Arabistan, Şii din adamı Şeyh Nimr El-Nimr'in idam edilmesine Tahran'ın tepki göstermesi ve İran'daki büyükelçiliğine yönelik saldırılar nedeniyle İran ile diplomatik ilişkileri kesti.

Bankgkok merkezli One Asset Management'tan Win Udomrachtavanich, piyasaların Çin endişeleri ve Orta Doğu gerilimiyle yıla kötü başladığını belirterek "Çin ekonomisinde daha fazla yavaşlama gelişen ülkelere de zarar verecek" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 6.9 geriledi. Ülkede Aralık ayında Caixin imalat PMI Endeksi 48.6'dan 48.2'ye düştü.

Londra'daki Amiya Capital'de stratejist olan Michael Wang, "Fed'in sıkılaşma hızı ve emtia fiyatlarının yanı sıra Çin, bu yıl gelişen ülke performansları açısından temel yönlendirici olacak" diye konuştu.

Borsalar

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra'da 11:35'te %2.9 düştü ve 771.38 puan oldu. Endekste 10 sanayi grubu da finans ve teknoloji öncülüğünde geriledi. Endeks 2015 yılını %17 düşüşle tamamlamıştı.

Seul'de Samsung Electronics hisseleri yüzde 4.4 düşerken Çin'de CSI 300 Endeksi'nin yüzde 7 düşmesinin ardından işlemler günün kalan kısmı için durduruldu. Hong Kong’ta Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.6 düştü.

Tayvan’da Taiex Endeksi yüzde 2.7 düşerken, Güney Kore ve Malezya hisseleri de en az %2 değer yitirdi.

Hindistan'da borsalar ülkede imalat sanayinin 2 yılda ilk kez daraldığını gösteren veriyle %2.1 düştü. Körfez İşbirliği Konseyi'nin en büyük hisse senedi göstergesi Bloomberg GCC 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü.

Bu satışlar Avrupa piyasalarında da karşılık buldu. Borsa İstanbul saat 15:55 itibariyle yüzde 1.8, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde piyasalar en az yüzde 2 değer kaybetti.

Kurlar

20 gelişen ülke kurunu izleyen endeks yüzde 0.4 düştü ve tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Malezxya ringgit'i ve Endonezya rupi'si İran - Suudi Arabistan gerilimiyle dolara karşı 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Angola para birimi birimi kwanza dolar karşısında 158.737 seviyesine geriledi.

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.7 düşerken Güney Kore para birimi won ülkede ihracatın beklenenden fazla gerilemesiyle yüzde 1.3 düştü.

Vietnam para birimi dong merkez bankasının gösterge faizi Ağustos'tan beri ilk kez indirmesiyle ufak değişim kaydederken yuan offshore işlemlerde yüzde 0.9 düştü.

Rus rublesi ise Brent petroldeki değer kazancıyla yüzde 0.7 arttı.

Tahviller

Ekim 2025'te vadesi dolacak 10 yıllık Çin ülke tahvilinin faizleri 3 baz puan artarak yüzde 2.89 oldu ve 21 Aralık'tan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Türkiye'de ise 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 10.92'ye yükseldi.