Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası eski yetkilisi ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adam Posen Fed'in faiz oranlarını bu yıl piyasaların fiyatladığından daha fazla artıracağını söyledi.

Bloomberg International'a konuşan Posen "Piyasalara değil, Fed'e güvenmelisiniz. Piyasanın Mart ayı ve yılın kalanında faiz artış beklentisini düşük fiyatladığını düşünüyorum" diye konuştu.

ABD Merkez Bankası 2006 yılından beri ilk kez geçen ay faiz artırmış ve artış hızının kademeli olacağını ifade etmişti. Politika yapıcılar faizlerin 2016 yılı sonunda yüzde 1.375'e ulaşabileceğini öngördü, bu da 2016'da dört faiz artırımı yapılacağını işaret ediyor.

San Francisco Fed Başkanı John Williams geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada faizlerin bu yıl 4'ten daha fazla veya daha az artırılabileceğini söylemişti. Fed'in 2 numaralı ismi Stanley Fischer de dört kez faiz artışı yapılabileceği sinyalini vermişti.

Posen Fischer ve Williams'ın sözlerine atıfta bulunarak, "Bu düşüncenin değişmesi için şu ankinden daha kötü haber akışı olmalı, ve bakıldığında istihdam piyasasında kötü bir durum görünmüyor" açıklamasını yaptı. Posen faiz artış hızının temel belirleyicisinin verimlilik olacağını da dile getirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin gelecek toplantısı 26-27 Ocak'ta gerçekleşecek.