Bozkır: Türkiye-AB ticaretinin 300 milyar dolara ulaşması mümkün
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ticaretinin 300 milyar dolara ulaşması mümkün" dedi
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı olan 2023’te AB’ye üye olmuş bir Türkiye hedefinde olduklarını belirterek, “Bunun için gerçekten çok çalışmamız gerekiyor. Bu çalışmalarımızda STK’ların bizlere yapacağı katkı çok önemli olacaktır” dedi.
Bakan Bozkır, “Türkiye’nin AB’ye Üyelik Süreci” konulu sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) diyalog toplantısında yaptığı konuşmada, sivil toplumu güçlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıların önemine dikkati çekerek, STK’lar olmadan demokrasiden bahsedilmeyeceğini söyledi.
Türkiye’de 80’li yıllarda 50 kadar sivil toplum örgütünün olduğunu hatırlatan Bozkır, bugün STK sayısının 108 bini aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını kaydetti.
Bozkır, Türkiye’nin dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
“AB’ye üye olduğumuz zaman, şu an itibariyle üye olan 22 ülkeden daha iyi bir ekonomiye sahibiz, gerek genç nüfusumuz gerekse enerji yolları üzerindeki stratejik konumumuzla, güçlü silahlı kuvvetlerimizle, çok önemli ekonomik aktivitelere sahip yapımızla AB’ye girdiğimizde deprem yaratabilecek bir güce sahibiz. Böyle büyük bir ülkenin AB’ye girişinde bütün yapılar yeniden düzenlenme mecburiyetinde kalacaktır. AB’ye bundan önceki üye girişlerinde olduğu gibi AB’nin nemalarından istifade eden bir ülke olarak değil, biz bütün sorumluluk ve gücümüzle AB’nin omuzlarında olan yükü azaltacak bir ülke olacağız.”
AB ile 29 Kasım’da Brüksel’de düzenlenen zirveyle paradigmanın değiştiğine işaret eden Bozkır, kartların yeniden dağıtılarak yeni bir ilişki düzeyine gelinmesiyle 2016’nın önem kazandığını söyledi. Bozkır, 2016’da AB ile fasılların açıldığı, müzakere sürecinin daha da hızlandığı bir dönem yaşanacağını dile getirdi.
“Avrupa ile vizelerin kalktığı bir döneme şahit olacağız”
Bakan Bozkır, 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı en kötü miraslardan biri olan vizenin de kalktığına şahit olunacağını vurgulayarak, “Türkiye vatandaşları, 36 yıldır hak etmedikleri bir muamele ile karşı karşıya. Bundan sonra Schengen bölgesine vizesiz girme hakkının kazanılmasıyla bu haksızlık da ortadan kalkacak” ifadesini kullandı.
Önümüzdeki dönemde, enerji, ekonomi ve siyasi alanlarda çok önemli ve güçlü siyasi platformlarda AB mekanizmalarıyla bir araya gelineceğini belirten Bozkır, artık zirvelerin Türkiye-AB zirvesi olarak yapılacağını ve bunların liderlerin sadece el sıkışıp aile fotoğrafı çektirdikleri zirveler olmayacağını kaydetti.
Bozkır, Gümrük Birliği’nde bugüne kadar zor dönemler yaşanmasına rağmen yine bu sayede Türkiye’nin ekonomi ve sanayisini yeniden yapılandırarak dünyanın ekonomik devleriyle rekabet edebilecek bir hale geldiğini aktardı.
"Türkiye-AB ticaretinin 300 milyar dolara ulaşması mümkün"
Türkiye’nin AB ile 150 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu, 14 bin kalemin üzerinde malın da karşılıklı olarak değiş tokuş yapıldığını hatırlatan Bozkır, “Yeni çıkan tabloda Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle hizmetler, tarım, kamu alımları gibi sektörlerinin dahil olmasıyla Türkiye, AB ticaretinin 300 milyar dolara ulaşması mümkün hale gelecek” diye konuştu.
“300 milyar dolar bugün dünyada birçok ülkenin gıptayla baktığı büyük bir ticaret hacmini ifade ediyor” diyen Bozkır, bu rakamın hem Türkiye hem de batı için çok önemli olduğunu söyledi.
AB'nin Türkiye’ye katkılarının önemli olduğuna işaret eden Bozkır, AB’den bugüne kadar Türkiye’ye 4,7 milyar avro hibe edildiğini hatırlatarak, 2020’ye kadarki dönemde de 4,5 milyar avroluk yeni katkının tüm vatandaşların kullanımına açık hale geleceğini belirtti.
“STK’ların bu kaynaklardan yararlanmasını çok arzu ediyoruz”
Proje yapmanın önemine dikkati çeken Bozkır, şöyle devam etti:
“STK’ların bu kaynaklardan yararlanmasını çok arzu ediyoruz. Proje hazırlama konusunda da tüm arkadaşlarımızla birlikte sizlerin hizmetinizdeyiz. Bu projeleri birlikte yapacağız ve 4,5 milyar avroluk katkıyı şehirlerimize, ülkemize getireceğiz. Ankara'da bugüne kadarki 4 bin 953 AB projesi üretildi. 354 milyon avro Ankara’ya kazandırıldı. Ankara proje yapımında kaynak sağlamada da önemli bir yer tutuyor.”
Erasmus projeleri hakkında da bilgi veren Bozkır, “Bu projelerden, gençler olduğu kadar herhangi bir meslekte kendini geliştirmek isteyen vatandaşlarımız da yararlandı. Önümüzde 800 milyon avroluk yeni bir kaynak var. 500 bin insanımızı bundan yararlandıracağız” şeklinde konuştu.
Toplantı, katılımcı STK başkan ve temsilcilerinin, AB fonlarından ne şekilde istifade ettiklerini ve yeni dönemde beklentilerini aktarmalarıyla devam etti. Katılımcılar, süreçten memnuniyetlerini dile getirerek, gelecek dönemde AB fonlarından daha fazla yararlanmak istediklerini bildirdi.