Kur savaşları: ABD hedge fonları yuana karşı pozisyonlarını artırıyor
ABD'li hedge fonların yuana karşı pozisyonlarındaki artış Çin'li liderlerin para birimi için büyük hassasiyet gösterdiği bir döneme denk geliyor
Wall Street Journal haberine göre, hedge fon sektörünün en büyük isimlerinden bazıları Çin para biriminin değer kaybına yönelik pozisyonlarını artırıyor. Hedge fonların bu yöndeki pozisyonlarının artışı Wall Street ve Çin liderleri arasında bir hesaplaşmanın oluştuğunu gösteriyor.
Kyle Bass'ın yöneticisi olduğu Hayman Capital Management, yuan ve Hong Kong dolarını da içeren Asya para birimlerinde kısa pozisyonlara odaklanmak için hisse senedi, emtia ve tahvil yatırımlarının büyük bir kısmını sattı.
Dallas merkezli şirketin Asya para birimlerine karşı aldığı yeni konum, yıllar önce ABD konut piyasasında aldığı oldukça karlı pozisyonlarından bu yana en yoğun olanı. Hayman Capital’in portföyünün yüzde 85'i yuan ve Hong Kong dolarının önümüzdeki 3 sene boyunca değer kaybetmesi durumunda para kazandırması beklenen pozisyonlardan oluşuyor. Hayman Capital'in yuan ve Hong Kong doları bahsi borç para ile alınanlar da dahil olmak üzere milyar dolarlık pozisyonlardan oluşuyor.
Yuanda değer kaybının yüzde 40'ı bulabileceğine inanan Kyle Bass, "Büyüklük sırasından bahsedecek olursak, bu subprime krizinden çok daha büyük" dedi.
Milyarder trader Stanley Druckenmiller ve hedge fon yöneticisi David Tepper, konuyla ilgili kaynakların aktardığına göre, renminbi olarak da bilinen para birimine karşı pozisyon alan diğer yatıcımcılar. Greenlight Capital'den David Einhorn da yuandaki değer kaybına yönelik opsiyon tutuyor.
ABD'li hedge fonların yuana karşı pozisyonlarındaki artış Çin'li liderlerin para birimi için büyük hassasiyet gösterdiği bir döneme denk geliyor. Çin hükümeti ekonomide yumuşak inişi sağlayabilmek için birden fazla cephede mücadele ediyor. Hükümet, bir yandan yoğun biçimde borçlanmış banka sistemiyle uğraşırken öte yandan da tüketici yönlü bir büyümeye geçişi sağlamak istiyor.
Çin yuanının zayıflamasına yönelik beklentiler, Çin vatandaşları ve yabancı yatırımcıların sermayelerininin ülkeden çıkmasına neden oluyor. Çin hükümeti 3.3 trilyon dolarla en büyük yabancı rezervine sahip olsa da, Çin son aylarda devasa büyüklükte sermaye çıkışıyla karşı karşıya kaldı. Hedge fonlar, Çin'in sermaye çıkışının önünü kesmek ve ekonomik büyümeyi desteklemek için para biriminin daha da zayıflamasına izin vereceğine dair bahislerini yükseltiyor.
Yıl başında Çin'de devlet kurumları, yabancıların yoğun olarak işlem yaptığı Hong Kong piyasasında o kadar çok yuan satın aldı ki gecelik borçlanma maliyeti yüzde 66'ya ulaştı. Yuan dert şekilde değer kazanırken kısa pozisyonlardın finansmanı da oldukça zorlaştı.
Günler sonra, Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nda yer alan haberde, yuan için kısa pozisyon satışı deneyen veya yuan aleyhine pozisyon alan "radikal spekülatörler" için bir uyarı yer aldı. Uyarıda, Çinli para politikası yetkililerinin yuanın değerini dengelemeye çalışması nedeniyle bu yatırımcıların "büyük kayıplar" edebileceği söyleniyordu.
Soros Fund Management'tan bir sözcü, şirketin para birimlerindeki pozisyonuyla ilgili yorumda bulunmaktan kaçındı.