Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times haberine göre, Fed Başkanı Janet Yellen, Aralık'ta ABD'de faiz oranını 10 yılın ardından ilk kez artırmaya hazırlanırken, New York'un finans bölgesinde protestocular, mum ışığında nöbet tutarak sıfıra yakın faiz politikasının sona ermesini protesto ettiler.

Göstericilerin arasında bulunan 44 yaşındaki inşaat işçisi Mauricio Jimenez, Fed kararından şikayetçiydi.

Jimenez, Fed'in, çok düşük düzeyde ücret artışı yaşayan çalışan ailelere ve azınlıklara daha fazla özen göstermesi gerektiğini söylüyor ve Fed'in faiz artırım sürecini tersine çevirmesi gerektiğini düşünüyor. Jimenez, "Faiz artırımına başlamak bir hataydı ve bu durumdan en çok etkilenen insanlar biziz" dedi.

Faiz oranlarının yükselme ihtimaliyle ilgili şikayetler Fed Up gibi merkezin solunda yer alan gruplarca uzun zamandır dile getiriliyor. Demokrat Başkan adayı Bernie Sanders de milyonlarca Amerikalının eriyen servetlerine dikkat çekmek amacıyla Fed kararını eleştirmişti.

Ancak, Ocak ayındaki piyasa hareketleri nedeniyle artan küresel yavaşlamaya ilişkin korkular ve emtia fiyatlarındaki çöküş, eleştirileri başka bir boyuta taşıdı. S&P 500 Endeksi'ndeki düşüşlerden canı yanan bazı Wall Street yatırımcıları, yurtdışındaki tehlikeleri değerlendirme konusundaki başarısızlığı nedeniyle Fed'i suçluyor.

ABD'li politika yapıcılar, piyasaları sakinleştirmek yerine sinirleri germek ve gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışlarını daha da kötüleştirmekle suçlanıyor.

Weiss Multi-Strategy Advisers CIO'su Jordi Visser, "Piyasalar sıkılaştırma politikasının bir hata olduğunu düşünüyor. 25 baz puan çok önemli değil ama piyasalar kesinlikle önemli. Mevcut durumda resesyona çoğumuzun düşündüğünden daha yakınız." dedi.

Fed için politika kararlarının önceden tahmin edilebilir olması artık işinin bir parçası oldu. Eğer Fed, Aralık'ta faiz artırmakta başarısız olsaydı Amerika'da sağ görüşlü politikacıların eleştirileri şimdikinden daha az olmayacaktı. Benzer şekilde hedge fonlar da durumdan şikayetçi olabilirdi.

Ancak, Yellen ve Fed Başkanları, faiz artırımı kozunu oynadıktan bu kadar kısa bir süre sonra piyasalar 2016'ya sert bir giriş yapınca Fed defansif bir konuma geçti. Çarşamba günü gerçekleşen toplantıda, Fed yetkilileri küresel piyasalardaki dalgalanmaları dikkatlice izlediklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İsveç Riksbank da sıkılaştırmacı para politikasına geçtikten sonra tekrar bu kararı tersine çevirmek durumunda kalmışlardı. BoJ, Cuma günü negatif faiz oranına geçti. Eğer, Fed'in faizleri ekonomik yavaşlamanın tam da zirve noktasında artırmaya başladığı ortaya çıkarsa ve Fed politikasını tersine çevirmek durumunda kalırsa, bu durum, Fed'in kredibilitesine büyük zarar verecektir.