Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya, Avrupa Birliği'nin (AB) söz verdiği Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için harcanacak 3 milyar euroluk fon üzerindeki blokajını kaldırmak için "yeşil ışık" yaktı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, çıktığı Afrika turu kapsamında bulunduğu Nijerya’da, 3 milyar euroluk yardıma ilişkin ülkesinin blokajını kaldırılacağı sinyalini verdi.

Renzi, açıklamasında, “Biz, bu noktada insanların hayatını kurtarmak için kendi katkımızı Türkiye’ye vereceğiz. Akdeniz’de de binlerce insanın hayatını kurtarmak için her türlü çabayı yapacağız. Biz çok hayat kurtardık, bunu yapmaya devam da edeceğiz. Binlerce hayat, Avrupa’da yaşamaya devam ediyor. İnsanlık anlaşması, bütçeden önce gelir" ifadelerini kullandı.

AB’den Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara sağlanacak 3 milyar euroluk destek İtalya’nın engeline takılmıştı.

İtalya, ülkedeki sığınmacılar için 2016 yılında 3,2 milyar euro harcama yapılacağının öngörüldüğünü belirterek, bunun bütçe açığı hesaplamasına dahil edilmemesini istemişti.

Türkiye’deki sığınmacılar için sağlanacak fonun yaklaşık 1 milyar euroluk kısmı AB bütçesinden karşılanacak. Geriye kalan kısmı ise üye ülkeler ekonomik büyüklüklerine göre verecek.

Sığınmacılara desteğin 427,5 milyon eurosunu Almanya, 327,6 milyon eurosunu İngiltere, 309,2 milyon eurosunu Fransa ve 224,9 milyon eurosunu İtalya sağlayacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise payına düşen 2,3 milyon euroyu, Türkiye’deki sığınmacılar yerine Lübnan ve Ürdün’deki sığınmacılara göndereceğini açıkladı.

AA