Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:20'de güncellendi)

Altın, dolardaki yükselişin ardından savunmaya geçti ve ABD para birimindeki rallinin 2016 yılının en iyi performans gösteren metası olan altının cazibesini azaltmasının ardından bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Spot altın yüzde 0.7 düşüşle ons başına 1,208.38 dolar ile 23 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından, Singapur saati ile 13:50'de 1,213.89 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 3.1 ile Kasım ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşadı ve Şubat ayındaki yüzde 11'lik çıkışın ardından, 2016 yılının ilk aylık kaybına yöneldi.

Altının bu yılki rallisi, ABD'de daha sıkı parapolitikası beklentisi ile doların Ocak ayından bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirmeye yönelmesinin etkisi ile yüzde 14'e daraldı. Bu hafta açıklanacak olan veriler, ABD ekonomisinin yüksek faizlerle başa çıkabilecek denli güçlü olup olmadığını işaret edebilir. Bu veriler arasında kişisel gelir ve harcamalar, askıda konut satışları, tüketici güveni ve en önemlisi, Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı istihdam verileri yer alıyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında 208,000 artması bekleniyor.

"Işık Tutabilir"

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, 26-27 Nisan'da yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını işaret ederek, "Veri, FOMC'nin Nisan ayında faiz artırımına gitme olasılığına ışık tutabilir," dedi ve "Dolardaki güçlü seyir bu hafta altını baskı altına alacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar ayrıca, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Salı günü New York'ya Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşmayı da yakından izleyecek. Gelecek ayki FOMC toplantısı yaklaşırken, Yellen, her toplantının faiz artırımı için "canlı bir olasılık" olduğunu vurguladı.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Pazartesi günü CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Komite'de, önümüzdeki birkaç yıllık dönemde, genişlemeci politikanın kademeli olarak ortadan kaldırılması ve faizin yükseltilmesi şeklindeki temel stratejimiz konusunda geniş bir anlaşma var," dedi ve "Asıl soru, faizi ne zaman ve ne hızda yükseltmemiz gerektiği. Bu durum veriler tarafından belirlenecek. Bu nedenle bekleyip görmek durumundayız" şeklinde görüş bildirdi.

altındaki zayıf seyrin yenilenmesi, metalin bu yıl yükselmesine rağmen düşüş yönündeki tahminini değiştirmeyen Goldman Sachs gibi ayıların görünümü ile paralellik gösteriyor. Goldman, 7 Mart tarihli notunda, ABD'de para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisini işaret ederek, altının kısa vadeli hedefinim 1,100 dolar olduğunu kaydetti.

Fiyatlar düşmesine karşın, yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın varlıklarını artırmaya devam etti. Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın varlıkları, yükselişini sekizinci güne taşıyarak, 24 Mart'ta 1,770.5 ton ile Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 düşerek 254.14 yuana (ons başına 1,212.18 dolar) geriledi. Küresel piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 15.2105 dolara çıkarken, platin yüzde 0.5 yükselişle ons başına 952.20 dolar ve palladyum yüzde 1 ralli yaparak ons başına 581.45 dolara ulaştı.

(10:20'de güncellendi)