Ekonomistler yarınki Moody's değerlendirmelerini yorumladı
-
Türkiye'nin not görünümünü negatife çeviren Moody's'in, yarınki gözden geçirmesinde kredi notunda değişiklik yapmayacağı, ancak not görünümünde pozitif aksiyon alabileceği öngörülüyor
Moody's'in yarın açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesinde kredi notunda değişiklik yapılmayacağı öngörüsü ağırlık kazanırken, uzun süredir not görünümünün "negatifte" tutulmasından ötürü pozitif bir aksiyon alınabileceği belirtiliyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in yarın yapacağı gözden geçirme öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, kuruluşun Türkiye'nin "Baa3 " kredi notu ve "negatif" görünümünü teyit edeceğini öngörüyor.
Bununla birlikte, kuruluşun Türkiye'nin not görünümünü 11 Nisan 2014'ten bu yana "negatif"te tuttuğuna işaret eden ekonomistler, uzun süredir aksiyon alınmaması dolayısıyla burada pozitif bir değişiklik yapılabileceğini dile getiriyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Moody's'in en son Aralık 2015'te Türkiye'nin "Baa3" kredi notu ve " not görünümünü teyit ettiğini anımsattı.
Yakın geçmişte değerlendirme yapılmasından dolayı Moody's'in bu toplantıda pas geçebileceğini belirten Yılmaz, "Eğer konuşurlarsa olumlu bir ton bekliyorum. Zaten not görünümün de yavaş yavaş artık durağana gelmesi gerekir. Çünkü çok uzun süre görünüm negatifte kalamaz. Kredi derecelendirme kuruluşları görünümü pozitif ya da negatife aldığı zaman yaklaşık 1,5-2 sene içerisinde hamle yapmaları gerekir ya da görünümü tekrar durağana çevirmeleri lazım." diye konuştu.
Yılmaz, Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesini gerektiren bir durum olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Öyle görünüyor ki kredi derecelendirme kuruluşları açısından en kötü geride kaldı. Ülkenin bütün ölçütleri iyileşiyor. En son enflasyon büyük bir endişe kaynağıydı; o da düşüşe geçti. Artık çift hane olasılığı tamamen senaryo dışı. Bu nedenle bence kredi notları açısından olumsuz bir şey beklememek lazım. Bundan sonraki kredi hamleleri olumlu yönde gider. Bizim 'son ayakta kalan adam' temamız var. Bu da diğer gelişmekte olan ülkelerin kredi notları düşse bile Türkiye'nin kredi notunun bu yıl korunacağı, hatta belki pozitif sürprizler görebileceğimiz şeklindeydi. Bu sefer olmasa bile bir sonraki değerlendirmede görünümünün durağana çevrilmesini bekliyoruz."
Moody's'in Türk bankacılık sektörüne ilişkin dün yaptığı açıklamaların kafa karışıklığı yarattığına da değinen Yılmaz, sektör ile ülke kredi notlarının ayrı tutulması gerektiğini dile getirdi.
"Görünümde negatiften durağana geçiş sürpriz olmaz"
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy da mevcut fiyatlamalar ve ekonomik görünüme bakıldığında Moody's'den herhangi bir not değişikliği beklemediklerini kaydetti.
Kredi notunda herhangi bir değişiklik yapılmasının ekstra bir sürpriz olacağını vurgulayan Paksoy, Türkiye'nin dünyanın büyüyemediği bir ortamda, global konjonktürdeki zorluklara ve jeopolitik risklere rağmen yüzde 4'e yakın büyüdüğüne dikkati çekti.
Paksoy, enflasyon tarafında yıl başında çift hane korkularının bulunduğunu, ancak gerçekleşmelerin merkez bankasına manevra alanı bırakacak şekilde olumlu geliştiğini ifade etti.
Cari açıktaki iyileşme ve düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisinin de sürdüğüne işaret eden Paksoy, şunları söyledi:
"Kura baktığımızda; dolar/TL 2,80-2,90 ile sürdürülebilir bir bant aralığı içinde seyrediyor. Hatta global konjonktür izin verirse aşağı yönlü hareket de mümkün. Son Moody's'in bankacılıkla ilgili raporu piyasada etkili oldu ama onda da nötr ifadeler var. Risklerin olduğu belirtilse de bankacılık sisteminin sermaye yapısının bu riskleri bertaraf etmeye müsait olduğu ifade ediliyor. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde notun korunmasını, eğer bir değişim olacaksa görünümün negatiften durağana çekilmesinin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz."
Paksoy, konjonktürel olarak belli bir dönem geçmesi nedeniyle görünümde bir revizyon beklenebileceğine kaydederek, "Mevcut şartlarda not üzerinde bir değişiklik yapmayacağını varsayarsak, görünümde negatiften durağana geçiş sürpriz olmaz. Ancak bunu yapacak diye de genel bir kural yok, bu konjonktürel teamül." dedi.