Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Çarşamba günü beklendiği gibi hareket etti: Faizlerde değişikliğe gitmedi ve bir miktar daha şahin bir dil kullanarak Haziran ayında gidilecek bir faiz artırımı ihtimalini artırdı.

Fed yetkilileri, ekonomik faaliyetlerdeki artışın yavaşlıyor gibi görünmesine karşın istihdam piyasasında koşulların iyileştiğinin altını çizdi. Bu önemli bir ayrım; sadece istihdamın Fed yetkililerinin hedefi olmasından kaynaklı değil, aynı zamanda merkez bankasının ikinci hedefi olan ücret artışları ve enflasyona işaret etmesi açısından da önemli.

Fed, küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin ABD ekonomisi için oluştuduğu risklere yaptığı vurguyu azalttı fakat yine de yakından izleneceğini belirtti.

Fed yetkilileri ardı ardına üçüncü defa riskler dengesine kılavuzluk yapmaktan kaçındı. Bu durum, kaçınmanın kısa vadeli bir kararı yansıtmadığı fakat ek iletişim araçlarından vazgeçme isteğini gösterdiği yönündeki spekülasyonu güçlendirecektir. Bu, piyasa katılımcılarını bilgilendirmekten daha çok kafalarının karışma riskini oluşturur.

Fed yetkilerinin, piyasaların bir miktar daha fazla şahin olan açıklamaya karşı olumlu tepkilerinden cesaret bulacağına şüphe yok. Bu özellikle de piyasaları şaşırtmak istemeyen bir merkez bankası için en yüksek önemde bir durum.

Tüm resme bakıldığında Fed'in mesajı, veriye bağımlı merkez bankasının Haziran ayında faiz artırımına gidilme ihtimalinin “canlı” olduğu. Sanıyorumki on yılın ardından gelen ikinci faiz artırımı, istihdam piyasasında devam eden kademeli iyileşmelerin ve ücret beklentilerinin bir karışımına bağlı olacak. Buna da devam edecen uluslararası ekonomik ve finansal sakinlik eşlik edecek. Değerlendirmenin önemli bir kısmının finansal piyasalarının davranışlarından etkileneceğini düşünüyorum.