Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye tahvilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında olduğu söylenen güç mücadelesinin geçen yıl yatırımcıları tedirgin eden siyasi kargaşanın yeniden canlanmasına neden olacağı endişelerini artırması sonrası düşüşünü üçüncü güne taşırken, Türk Lirası zayıfladı.

10 yıl vadeli Türkiye tahvilinin getirisi 3 haftanın yükseğine çıkarken, TL dolar karşısında 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Erdoğan Çarşamba günü Davutoğlu ile TSİ 18:00'de bir araya gelecek. Yatırımcılar bu görüşmenin Başbakan Davutoğlu'nun istifa etmesiyle sonuçlanabileceği endişesini taşıyor. AK Parti'de geçtiğimiz hafta parti il ve ilçe teşkilatlarını değiştirme yetkisi genel başkandan alınarak MKYK'ya devredilmişti.

Geçmişte temsili bir pozisyon olan Cumhurbaşkanlığı makamının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ülkenin iktidar merkezi konumuna dönüştürülmesiyle, yatırımcılar Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda politik risklere dair işaretler arayacak. Fed yetkililerinin Haziran'da faiz artırımının halen bir ihtimal olduğunu belirten açıklamalarının ardından gelişmekte olan piyasalarda satış yaşanırken ikili arasındaki görüşmeye ilişkin spekülasyonlar Türkiye'deki satışları hızlandırdı. Dün gerçekleşen devlet tahvili ihalesine gelen talep Haziran'daki düşük seviyelere geriledi.

Morgan Stanley bugün yayınladığı raporda, "Piyasalar bu toplantıdan çıkacak sonuçları dikkatle bekliyor." dedi. Morgan Stanley, müşterilerine TL satarak Güney Afrika randına geçmelerini tavsiye etti. Raporda, "Risk algısı tedirgin görünürken, dikkatler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşmede olacak. TL kısa vadede muhtemelen zayıflayacak." dedi.

TL TSİ 20:11'de 2.8876 seviyesinden işlem görürken, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin getirisi günlük olarak 17 baz puan haftalık bazda 39 baz puan artışla yüzde 9.63 seviyesinden işlem gördü.

BIST 100 Endeksi yüzde 2.08 gerileyerek 79.382,62 puan seviyesine düşerken, endeksin son 4 günlük kaybı yüzde 7'ye yükseldi. Böylece, BIST 100 son 4 ayın en sert düşüşünü yaşadı.