Şimşek: Vatandaşa internet üzerinden finans eğitimi vereceğiz
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "İnternetten finans eğitimi,para yönetimi, kredi kartı kullanımı, borsa eğitimi verilecek" dedi
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de finansal okuryazarlığın tabana yayılması için çalışma başlattıklarını belirterek, "İnternet üzerinden verilecek finans eğitimi ile vatandaşlar bütçe ve para yönetiminden, kredi kartı kullanımına, borsadan, bireysel emeklilik sistemine kadar birçok konuda bilgi sahibi olacak." dedi.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, finans dünyasında çok sayıda ürün ve hizmetin giderek daha karmaşık bir şekilde sunulmasına karşın, Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesi ve farkındalığın düşük olduğunu belirtti.
Finansal bilgi düzeyinin artırılmasının bireylerin ekonomik gelişimini ve finansal istikrarı artırdığına işaret eden Şimşek, bunun bireyleri yeni finansal araç ve ürünleri kullanmaya teşvik ettiğini vurguladı.
Finansal ürün ve hizmetlerin tüm kesimlere yayılması, finansal sistem dışında kalan kişilerin sisteme dahil edilmesi, mevcut ürün ve hizmetlerin kalitesinin ve kullanımının artırılması amacıyla bir strateji ve eylem planının yürürlüğe girdiğini anımsatan Şimşek, bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) görevlendirildiğini belirtti.
Türkiye'de finansal okuryazarlığın tabana yayılması için çalışma başlattıklarını ifade eden Şimşek, bu kapsamda SPK ve BDDK koordinatörlüğünde Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği desteğiyle finans eğitimi için bir web sitesi hazırlandığını söyledi. Bakan Şimşek, söz konusu çalışma hakkında şu bilgileri verdi:
"Test çalışmaları tamamlanan finansal eğitim ve finansal tüketicinin korunması web sitesine www.finansalegitim.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Söz konusu site 27 Mayıs'ta kullanıma açılacak. Bu sitenin oluşturulma aşamasında ABD, İngiltere, Kanada ve Hollanda gibi ülkelerin dünyada bu konuda örnek teşkil eden belli başlı web siteleri ayrıntılı olarak incelendi. Site, gerek sunulan eğitimlerinin içerik ve kapsamının genişliği gerek kullanıcı bazında, benzerlerine kıyasla ileri düzeyde olacak. Kullanıcılar web sitesine üye olmaları halinde metinler, eğitim videoları, araçlar ve değerlendirme testi gibi mevcut tüm içeriklerden hiçbir kısıtlama olmadan ücretsiz olarak yararlanabilecek."
Şimşek, sitede yer alan eğitim videolarında; bütçe ve para yönetimi, Türkiye'deki finansal kurumlar ve verdikleri hizmetler, kredi türleri, kredi kartı kullanım esasları, sermaye piyasası araçları, borsa ve işlem esasları, BES, kurumsal yönetim, türev araçlar, DASK, sigorta ürünleri gibi bankacılık, sermaye piyasası ve sigortacılık alanındaki temel kavram ve araçları tanıtan bilgiler yer alacağını kaydetti.
Bu çalışmayla, halkın, mevzuat dilinden ziyade günlük konuşma dili ve kolay üslup ve anlatım tarzıyla finansal okuryazarlığının artırılmasının hedeflendiğini anlatan Şimşek, sitede kullanıcıların günlük finansal işlemlerinde kullanabilecekleri mevduat ve kredi için faiz hesaplayıcılarının yanı sıra kişisel bütçe hazırlayabilmeleri için bir uygulamaya da yer verileceğini belirtti.
Öğretmenlere de eğitim verilecek
Söz konusu web sitesinin Milli Eğitim Bakanlığından üst düzey yöneticiler ve Talim Terbiye Kurulu üyelerinin hazır bulunduğu bir gruba tanıtılarak olumlu tepkiler alındığını anlatan Şimşek, “eğitmenlerin eğitimi” kapsamında öğretmenlere yönelik bir sertifikasyon programı başlatılması için protokol imzalanmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Öğretmenlere yönelik düzenlenecek sertifikasyon programı kapsamında eğitim videolarına MEBBİS sisteminde yer verilerek bu eğitimi online olarak almalarının sağlanacağına işaret eden Şimşek, "Milli Eğitim Bakanlığı ile düzenlenecek programı finansal okuryazarlık ile ilgili eğitimlerin geniş kitlelere ulaşmasına imkan sağlayacağı için ülkemizin finansal okuryazarlık düzeyinin gelişimine önemli katkı sağlamasını bekliyoruz." görüşüne yer verdi.