Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petroldeki yukarı yönlü hareketin ivme kaybetmesiyle birlikte giderek artan sayıdaki analist, piyasanın bir sonraki hareketinin varil başına 40 dolara doğru aşağı yönlü olmasını bekliyor.

Brent petrolün fiyatı Ocak ve Haziran ayları arasında yaklaşık iki katına çıkarak, ABD'de azalan petrol üretimi, artan talep ve Nijerya'dan Kanada'ya üretimdeki bozulmaların aşılmasının etkisiyle piyasanın en sonunda iyileştiğini işaret etmişti. Şimdi ise tüketimin düşmesi ve arzın yükselmesi ile BNP Paribas SA'dan JBC Energy GmbH'ye kadar analistler petrol fiyatlarının bir kez daha düşüş kaydedebileceği uyarısında bulunuyor.

Fiyatları 12 yılın düşüğüne taşıyan petrol arz fazlasına ilişkin en kötü zamanların geride kaldığı yönündeki ortak görüşün hala geçerli olmasıyla birlikte, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) bu hafta “gelecek sürecin sert olacağı” uyarısında bulundu. Yazın petrol fiyatlarını belirleyen kilit unsur olan stoklar, iki yıllık fazla üretim ve ABD talebi nedeniyle önemli miktarda fazla ve bu durum, hayal kırıklığına uğratıyor.

New York'ta Societe Generale SA petrol piyasası araştırma birimi yöneticisi Mike Wittner, “Şimdilik, petrol fiyatlarının az direnç gösterme şansı bile düşük. Arz fazlası olandan daha dengeli bir piyasaya geçiş yapmış olsak bile, stoklar ve arzdaki bozulmaların aşılması nedeniyle kısa vadede elden bırakmadığımız tedbir hala yüksek” şeklinde görüş bildirdi.

Londra'da BNP Paribas SA emtia araştırma birimi yöneticisi Harry Tchilinguirian, “Hesapta olmaayn arz taraflı unsurlar piyasayı ikinci çeyrekte denge noktasına getirdi ve bu dengeyi kısa vadede tekrar bozacak olanda yine bu arz taraflı unsurlar” dedi ve “ABD göstergesi WTI petrolün varil başına 40 dolara veya altına gerilemesini bekliyoruz” diye devam etti.