Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 28 trilyon yeni (265 milyar dolar) aşan mali teşvik paketi konusunda ısrarcı olacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle bu hafta ilk kez değer kaybetti.

Japon Yeni, Kyodo'nun Abe'nin Fukuoka'daki bir konuşmasında programın bakanlar kurulu tarafından 2 Ağustos'ta onaylanacağını söylediğini aktarması ardından 16 önemli paranın tamamı karşısında zayıfladı. Yenin düşüşü, ABD Doları'nın yükselmesini desteklerken, Avustralya ve Yeni Zelanda Dolarları'nın da değer kaybetmesinde etkili oldu.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co. kıdemli fon yöneticisi Jun Kato, “Japonya teşviği için beklentilerin tekrar canlanması yenin değerini düşürüyor. Teşvik görüşmeleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) bu hafta parasal genişlemeyi artırabileceği ve doların yen karşısında güçlenmesini destekleyeceği yönündeki spekülasyonu tetikledi. Doların yükselişi Avustralya, Yeni Zelanda Dolarları'nı ve diğer para birimlerini baskılıyor” şeklinde fikir bildirdi.

Yen, Londra saatiyle 07:12'de yüzde 0.9 düşerek 105.57 seviyesinden işlem gördü. BOJ, Perşembe günü iki günlük politika toplantısında başlayacak. Yen, Salı günü yüzde 1.1 yükselerek dolar karşısında 24 Haziran'dan bu yana görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirmişti.