Bloomberght
Bloomberg HT Haberler BTK/Sayan: Roaming düzenlemesiyle yaşanacak düşüş vatandaşa yansımaz

BTK/Sayan: Roaming düzenlemesiyle yaşanacak düşüş vatandaşa yansımaz

BTK Başkanı Ömer Sayan, "AB üyesi olunmaması nedeniyle tek taraflı olacağından işletmecilerimiz gelir kaybı yaşar, düşüş vatandaşımıza yansımaz" dedi

Giriş: 09 Ekim 2016, Pazar 11:49
Güncelleme: 09 Ekim 2016, Pazar 11:50

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, AB Komisyonu'nun 15 Haziran 2017 itibariyle birlik üyesi 28 ülkede cep telefonu operatörlerinin abonelere uyguladığı dolaşım (roaming) ücretlerine, kullanım veya süre sınırı olmaksızın son vereceğini duyurmasına ilişkin, "AB'nin roaming düzenlemesini benimsememiz AB üyesi olunmaması nedeniyle tek taraflı olacağından işletmecilerimiz gelir kaybı yaşar, düşüş vatandaşımıza yansımaz." dedi.

Türk kullanıcıların yurtdışı seyahatlerinde sürpriz faturalarla karşılaşmasına neden olan roaming ücretlendirmesi, her ne kadar son dönemde GSM operatörlerinin yaptığı kampanyalarla bir miktar düşürülmeye çalışılsa da ücretler hala tüketicinin memnun olduğu seviyede bulunmuyor.

Sektör temsilcileri, AB üyesi olmasa da Gümrük Birliği ya da yapılacak yeni uygulamalar ile Türkiye'nin de bu oluşumun içinde yer alması görüşünde birleşirken, Türkiye'de hizmet veren GSM operatörlerinin yurtdışı anlaşmalarını güncellemeleri ya da söz konusu kampanyaların içeriklerini tüketiciyi biraz daha rahatlatacak seviyeye çekilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bağımsız Düzenleyiciler Grubu (Independent Regulators Group - IRG) Başkan Yardımcı olan ve IRG Kurulu üyesi olarak Avrupa Elektronik Haberleşme Düzenleyicileri Grubu (Body of European Regulators for Electronic Communications - BEREC) Kurulu'nda da yer alan BTK Başkanı Sayan, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TURİZM GELİRİ FAZLA ÜLKELER DÜZENLEMEDEN ZARAR GÖREBİLİR"

Sayan, roaming ücretlerinin şu an AB'de nasıl düzenleneceğinin detaylarının tam olarak belli olmadığını belirterek, kendisinin de konuyu yakından izlediğini, gerektiği zaman harekete geçeceklerini söyledi. Düzenlemeden özellikle turizm geliri ve turist sayısı fazla olan ülkelerin zarar görebileceğini belirten Sayan, yalnızca üye ülkeleri bağlayan bu düzenlemeden Türkiye'nin mevcut şartlarda etkilenmeyeceğini aktardı.

Roaming ücretlerine ilişkin bu tür bir uygulamanın, toptan ve perakende seviyede çeşitli düzenlemeleri gerektirdiğine işaret eden Sayan, Türkiye'nin AB'nin bu düzenlemesini benimsemesi kapsamında oluşabilecek sorunları şöyle anlattı:

"Teorik olarak, karşılıklı olarak dış ticaret dengesini de gözeterek ülkeler arası bir anlaşma yapılabilir. Nitekim AB'de gerçekleştirilen düzenlemeye benzer daha dar kapsamlı düzenlemelerin uygulamaya geçmesi söz konusu olabilmektedir. Diğer yandan ülkemizin uluslararası roaming hizmetleri bakımından net ihracatçı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, böylesi bir düzenlemeye dahil olmanın ülkemiz açısından gelir kaybı anlamına gelebileceği değerlendirilmektedir.

Kaldı ki AB'nin roaming düzenlemesini benimsememiz AB üyesi olunmaması nedeniyle tek taraflı olacağından, AB üyesi ülkelerdeki işletmecileri bağlamayacak bir karar olacağı için ülkemizdeki işletmecilerin toptan seviyedeki gelirlerinin azalmasına rağmen, ülkemiz vatandaşlarının AB'de karşılaşacakları perakende tarifeler açısından herhangi bir düşüş yaşanmasını sağlayamayacaktır. "

"TURİST GÖNDERDİĞİMİZ ÜLKELERLE ROAMING ANLAŞMASI YAPABİLİRİZ"

Sayan, AB ülkeleri arasında turizm gelirleri fazla olan ülkelerin zarar etme ihtimaline karşın, "Daha önce daha fazla sayıda turist çeken güney Avrupa ülkeleri, uluslararası roaming kapsamında net ihracatçı iken, AB roaming düzenlemesiyle birlikte yurtiçi-yurtdışı fiyatların eşitlenmesi noktasında bu avantajlarını kaybederek, halihazırda elde ettikleri gelirin azalması ile karşı karşıya kalabileceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumunda tüketicilerin bilgilendirilmesine ve şeffaflığın sağlanmasına yönelik BTK tarafından yürürlüğe girmiş ve girecek pek çok düzenleme bulunduğunun altını çizen Sayan, "Telefon, SMS ve veri paketlerinin kullanımında tüketicilere gönderilen bilgilendirme SMS'leri ve fatura üst sınırı düzenlemesi bunların arasında yer almaktadır. Türkiye olarak, ülkemize gelen turist sayısından daha fazla sayıda turist gönderdiğimiz ülkeler örneğin Balkan ülkeleri ile benzer anlaşmalar yapmanın yollarını arayabiliriz. Benzer şekilde, tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu Orta Asya ülkeleri ve kimi Orta Doğu ülkeleri ile uluslararası roaming anlaşmaları yapılması, bu ülkelerle bağlarımızın güçlenmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

OPERATÖRLERİN YURTDIŞI ÜCRETLENDİRMESİ

Türkiye'deki GSM operatörleri, hatlarını yurtdışında kullanıma açtıran abonelerine, bulundukları ülkenin kendileriyle anlaşmalı olan yerel operatörleri aracılığıyla hizmet veriyor. Bu nedenle Türkiye'de alınan hizmetten farklı olarak abonelerin telefonu yalnızca arama yaparken değil arandığında da ücretlendiriliyor.

Karşılaşılan yüksek faturalarla ilgili yetkili kurumlara çok sayıda şikayet geldiği bilinirken, operatörler son zamanlarda hayata geçirdikleri kampanyalarla Türkiye'deki paketin yurtdışındaki geçerli ülkelerde Türkiye'deki gibi kullanılmasını sağladı.

Her ne kadar paketlerin bütün detayları tüketiciyi memnun edecek seviyede olmasa da bazı operatörlerin Türkiye'deki tarifenin günlük 12,90 liraya yurtdışında da kullanımını sağlaması aboneye bir nebze rahatlama getirdi.

Türkiye'de hizmet veren operatörlerin, söz konusu tarife kapsamına girmeyen ücretlendirmeleri ise kullanım gerçekleştirilen ülkeye ve abonelerin faturalı ya da faturasız kullanımlarına göre değişiklik gösterebiliyor.

Bu tarifelerden yararlanamayan hat sahipleri için abonelere sunulan farklı yurtdışı tarifeleri bulunsa da sektör yetkilileri buraya yeni bir düzenleme getirilmesi görüşünde birleşiyor.

AA