Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg Intelligence (BI) haberine göre, Türk lirasının zayıflamasının ardından Türk şirketlerinin toplam 83 milyar dolar seviyesindeki sendikasyon kredileri gündeme geldi.

Türk şirketlerinin 2010 yılından bu yana imzaladıkları sendikasyon kredilerinin toplam miktarı 83 milyar dolara ulaşırken, bu kredilerin yaklaşık yüzde 64'ü dolar cinsinden kredilerden oluşuyor. Bununla birlikte, son 6 yılda imzalanan sendikasyon kredilerinin yaklaşık yarısını 2010-2014 yılları arasında edinilen krediler oluşturuyor.

Türk lirası 2014 yılı sonundan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetti. Bloomberg verilerine göre, piyasa beklentisi TL'nin 2017'de yüzde 5 değer kaybedeceği yönünde oluştu.

Bloomberg News, Ojer Telekom'un 4.75 milyar dolarlık kredisinin Eylül taksidini ödeyemediğini bildirmişti. Zayıf TL'nin temettü ödemelerini zayıflatması şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanabileceği anlamına gelebilir.

BI analistleri Tomasz Noetzel ve Arjun Bowry, TL'nin 2017'de zayıflamaya devam etmesinin beklendiğini ve bu beklentinin Türk şirketlerinin borç ödemelerini daha da zorlaştırabileceğini belirtiyor.

Türk şirketlerinin 201 milyar dolarlık açık Döviz bankaları endişelendirebilir

Türk lirası ABD doları karşısında rekor düşük seviyelere gerilerken, Türk lirası üzerinde artan baskı GSYİH beklentilerini etkiliyor ve bankaların kredi riskini de artırıyor.

Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel'in analizine göre, Türkiye'de finans dışı şirketlerin borcu geçtiğimiz 6 yılda 3 katın üzerinde artarak Ağustos ayı itibariyle 402 milyar dolara ulaştı. Bu miktarın yaklaşık yarısının yabancı para cinsinden olması, Türk şirketlerinin net açık döviz pozisyonunun neredeyse iki katına çıkması ve Temmuz ayı itibariyle 201 milyar dolara ulaşmasına katkıda bulundu. Bu rakam Türkiye'nin GSYİH'sinin 4'te birinin üzerinde bir rakamı temsil ediyor.

Finansa dışı şirketlerin kredileri Türkiye'de toplam kredilerin yaklaşık dörtte üçünü temsil ediyor. Bu kredilerin yüzde 40'ından fazlası yabancı para cinsinden kredilerden oluşuyor. Şirketlere verilen krediler büyük bankaların kredileri içinde çeşitlilik göstermekle birlikte yaklaşık yüzde 70 paya sahip.

Bloomberg Intelligence