Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, 22 Ekim'de başlanan ürün alımlarına devam edildiğini ve bugüne kadar 11 bin ton ürün alındığını belirtti.

Üreticilerin verdiği toplam rekolte beyanının 56 bin ton olduğunu bildiren Asa, kampanya döneminde fiyatları, tavan fiyatta 180 dane için 8,30 lira, taban fiyatta 410 dane için 3 lira ve yağlık zeytinde ise 2,25 lira olarak açıkladıklarını ifade etti.

Ürün alımlarının devam ettiğini belirten Asa, bu kapsamda 12,4 milyon lira tutarındaki ilk ödemenin cuma günü itibariyle yapıldığını, bir sonraki ödemenin de 25 Kasım Cuma günü gerçekleştirileceğini bildirdi.

Marmarabirlikin bu yıl, yağlık zeytin fiyatları düşmesine rağmen, geçen yılın ürün fiyatlarını muhafaza ettiğini vurgulayan Asa, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle piyasada Marmarabirlikin alım fiyatlarının üzerinde bir ürün alımı ve satışı yapılmamaktadır. Marmarabirlikin 50 bin tonluk ürün alımıyla özel sektörde yapılan 50 tonluk ürün alımlarının mukayese edilmemesi gerekir. Geçmiş dönemlerde seçim kaygısıyla uygulanan popülist fiyat politikaları, kuruma çok büyük zararlar getirmiştir. Bugün de ürün alım fiyatları, piyasanın dinamikleri göz önüne alınmadan belirlenirse telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturabilir."

- Kotasız alım, kredisiz ödeme

Marmarabirlikte bu yıl kotasız alım yapıldığına dikkati çeken Asa, "Bu sene kotasız alım kapsamında yine yüksek bedeller oluşmuş olup, Marmarabirlik 2016-2017 kampanya dönemi için 50 bin ton ürün alım planıyla yola çıkmıştır. Son 6 yıldır ürün bedeli ödemeleri, 1 lira dahi kredi kullanılmadan yapılmakta olup bu yıl da ülke genelinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ürün bedeli ödemeleri yine kredi kullanılmadan Marmarabirlik'in öz kaynaklarıyla yapılacaktır. 2010'dan önce zarar eden ve öz kaynakları eriyen Marmarabirlik, son 6 yıldır hiç zarar etmemiştir." ifadesini kullandı.

Marmarabirlikin geçmiş döneme ait eski borçları da ödediğini belirten Asa, 2007'de alınan 60 milyon lira Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kredisinin 2013'te yapılandırıldığını, taksitler halinde eski döneme ait borçları ödemeye devam ettiklerini bildirdi.

- "Aktif büyüklük 404 milyon liraya ulaştı"

Asa, 2009'da Marmarabirlikin öz kaynakları 111 milyon lirayken 2015'te bu rakamın 265 milyon liraya çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Marmarabirlikin satıştan net cirosu 2009'da 177 milyon lirayken 2015'in sonunda 314 milyon liraya ulaşılmıştır. 2016 yılının 11 aylık döneminde öz kaynaklarımız 301 milyon lira, aktif büyüklüğümüz ise 404 milyon liraya ulaşmıştır. Satış ciromuzun da 2016 yılı sonunda 370 milyon liranın üzerinde olması beklenmektedir. Kısaca Marmarabirlik, örnek bir ekip çalışmasıyla her geçen yıl büyüyen, yatırım yapan, daha çok alan ve satan, ortaklarının ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen bir kurum haline gelmiştir.

2016-2017 kampanya dönemi, sıkıntılı bir yıl olmasına ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen ürün fiyatları ve kotasız alımlar ortakların lehinedir. Marmarabirlikin her yıl kazanabilmesi için piyasa koşullarında ürün alımı yaparak, çarkını döndürebilecek şekilde kazanç elde etmesi gerekir. Aksi takdirde alım miktarının en önemli unsuru olan depolama tesislerine yaptığı yatırımların hiçbirini yapamaz. Ortaklarımız da kurumlarına güvensinler, bir yıllık kazancı değil, uzun vadeli kazanmayı düşünsünler. Marmarabirlikin kazanması halinde uzun vadede yine ortaklarımız kazançlı çıkacaktır."