Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Meksika Merkez Bankası, politika yapıcıların rekor düşük seviye yakınında seyreden pesoyu desteklemek istemeleri ile birlikte, Fed'in dünkü faiz artırımına zorunlu bir tepki vererek, borçlanma maliyetlerini beklenenden daha fazla artırdı.

Agustin Carstens başkanlığındaki Meksika Merkez Bankası gösterge faizi yarım puan artırarak yüzde 5.75'e çıkardı. Bloomberg'in anketine katılan 26 ekonomistin 17'si çeyrek puan, sekizi yarım puan faiz artırımı beklerken, yalnızca bir katılımcı değişiklik olmayacağı tahmininde bulundu.

Meksika Merkez Bankası, defalarca Fed'i takip etmeyi tercih ettiklerini söylemesine karşın, Fed'in dünkü çeyrek puanlık faiz artırımının üzerinde bir artırıma giderek traderları şaşırttı. Bu, Carstens'in Fed'den farklı ilk hareketi değildi. Meksika Merkez Bankası, pesoyu desteklemek ve sermaye çıkışlarını önlemek için bu yıl toplam beş kez faiz artırımına gitti. Merkez bankasının işi, Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin Meksika para birimini dolar karşısında 1993'ten bu yana ilk kez 20 seviyesinin ötesine zayıflatması ile daha da zorlaştı. Pesodaki bu hareket, ekonomistlerin kurdaki artışın enflasyona yansıyacağı beklentisi ile, enflasyon tahminlerinin yüzde 3 hedefinin üzerine çıkmasına neden oldu.

Credit Suisse Group AG baş Latin Amerika ekonomisti Alonso Cervera, karar açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Faizi beklenenden daha fazla artırma yatırımcılar arasında, faizin daha nereye kadar yükseltilebileceği konusunda daha da kaygı yaratabilir," dedi.

Cervera, bu durumun ellerinde tahvil tutanların uzun vadeli kağıtlardan, daha az riskle daha yüksek getiri elde edebilecekleri kısa vadelilere geçmesine neden olabileceğini sözlerine ekledi.