Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:00'da güncellendi)

ABD hisse senetleri ve dolar, ülkenin imalat verisinin güçlü gelmesi ve vergi indirimlerine ilişkin beklentilerin ekonomiye dair iyimserliği artırmasıyla, yükseldi. Euro, İspanya'nın Katalonya bölgesinde gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun etkisi ile kötü performans gösterdi.

S&P 500 Endeksi, yılın son çeyreğinin başlangıcında rekor seviyelere yakın seyretti. Dolar, ABD'nin imalat verisinin son 13 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Petrol, varil başına 50 doların altına geriledi. ABD Hazine tahvilleri, dalgalandı. Yatırımcılar, Las Vegas'ta gerçekleşen ve yaşamını yitirenlerin sayısının en az 58 olduğunu belirtilen, ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısına ilişkin gelişmeleri takip ediyor. 

Dolar, iki günlük aradan sonra, ABD Başkanı Donald Trump'ın daha agresif bir parasal sıkılaştırma uygulayacağı düşünülen bir adayı Fed'in başına getirebileceği spekülasyonundan faydalandığı ve vergi planlarına ilişkin detaylardan bahsedilmediği geçen hafta boyunca gerçekleştirdiği yükselişine devam etti. 

Avustralya'da hisse senedi gösterge endeksi, ülkenin en büyük ticari ortağı Çin'in beklenmedik bir şekilde güçlü imalat sanayi verisi açıklaması ve bankaların bazı krediler için tuttukları karşılıkların miktarını azaltmaya yönelik planlarını açıklamasının ardından yaklaşık iki ayın en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi. Japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın açıkladığı çeyrek dönem Tankan raporunun ülkenin büyük imalatçı şirketlerinin güveninin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını göstermesinin ardından karışık seyretti.

İspanya hisse senetleri sert düştü ve Avrupa ortak para birimi, Katalonya'da şiddet olayları ile birlikte gerçekleştirilen referandumun bölge hükümetlerini diğer tek taraflı bağımsızlık ilanlarını getireceği endişesi ile tedirgin etmesi ile birlikte büyük para birimleri arasında en fazla kaybettiren paralaradan biri oldu. Bu gerilimin, İspanya primlerinin, aynı vadedeki Alman tahvil faizlerinin düşmesinin ardından yükselemesi ile birlikte tahvil piyasası üzerinde de açık etkisi oldu.

Sterlin dolar karşısında, İngiltere Başbakanı Theresa May hükümetinin istikrarına ilişkin endişeler ve imalat sanayi büyümesinin yavaşladığını gösteren verinin etkisi ile zayıfladı.

Bu hafta piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Dünyanın önemli ülkelerinin çoğunda Eylül ayı için imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. 

*Yatırımcılar Almanya ve Yeni Zelanda'da, geçen ay düzenlenens eçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidara yetecek oyu alamamasının ardından koalsiyon kurma çalışmalarını takip edecek. Öte yandan, Japonya'da bu ayın ilerleyen dönemlerinde yapılması beklenen seçimler öncesi gerçekleşitirilecek seçim anketleri de yakından izlenecek.

*Bu hafta açıklanacak olan diğer ABD verileri arasında dış ticaret, dayanıklı tüketim malları siparişleri verilerinin yanında, Cuma günkü, Ağustos ayı sonunda meydana gelen büyük kasırgalar yüzünden meydana gelen aksaklıklardan dolayı tahmin edilmesi oldukça güç olan tarım dışı istihdam verisi yer alıyor.

*Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantısında gösterge faizi rekor düşük seviye olan yüzde 1.5'te sabit tutması bekleniyor.

*Hindistan Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü toplantısında gösterge faizi değiştirmemesi bekleniyor.

*Çin'de Perşembe günü aylık Döviz rezervleri rakamı açıklanacak.

*ABD'de bu hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çarşamba günü bir etkinlikte konuşma yapacak.

*Avrupa Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanakları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:19'da yüzde 0.3 tırmanarak 2,526.40 puan seviyesine geldi. 

*Nasdaq 100 Endeksi, teknoloji hisselerinin kayıplara öncülük etmesiyle düştü.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi.  

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.1739 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 1.3282 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.1 değer kaybetti ve 112.67 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.33 seviyesinde yatay seyretti. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan düşerek yüzde 0.45 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan düşerek yüzde 1.328 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.4 değer kaybederek ons başına 1,274.48 dolardan işlem gördü.  

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 2.1 değer kaybederek varil başına 50.59 dolardan işlem gördü.  

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.1 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, Çin'de büyümenin yavaşlamasının ılımlı olacağına ilişkin iyimserliğe bağlı olarak ham madde şirketlerinin hisselerine gelen alımların desteği ile yüzde 0.8 yükseldi.

(23:00'da güncellendi)