Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ekonominin nabzı Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde attı

Ekonominin nabzı Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde attı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Bloomberg HT Türkiye Ekonomi Zirvesi siyaset, ekonomi ve iş dünyasından üst düzey katılımcıları ağırladı

Giriş: 22 Kasım 2017, Çarşamba 08:38
Güncelleme: 22 Kasım 2017, Çarşamba 21:32

Bloomberg HT’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanı sıra iş dünyasından üst düzey isimler de yer aldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran bugünkü panellerde çözüm hedefleyen görüşmelerle ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Mehmet Şimşek'in zirvede yaptığı konuşma öncesinde Didem Ciner ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir süre sohbet etti.

ŞİMŞEK: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ PARLAK

Şimşek zirvede yaptığı konuşmada piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmadan söz ederek "bugünkü piyasadaki kargaşa, ABD'deki dava vs hepsi geride kalacak. Türkiye'nin güçlü hükümeti var, siyasi istikrar var, önü açık. Kamu maliyesi, bankacılık sektörü ve adaptasyon kabiliyeti yüksek. Borçluluğu bilanço anlamında iddia edildiği gibi kötü değil...Bugün cari açık sorunu var ama birkaç yıl öncesine göre daha yönetilebilir. Kurdan beslenen enflasyonist süreç var, eninde sonunda tek haneye indireceğiz ve Türkiye tehditler azaldıkça OHAL gibi konularda da normalleşecek" değerlendirmesini yaptı.

Şimşek yatırım ortamını iyileştirmek için çok kapsamlı bir reformu gelecek yıl ilk çeyrekte hayata geçireceklerini vurguladı.

Türk Telekom CEO'su Paul Doany de konuşmasında küresel rekabet ortamında teknolojik alt yapının önemine işaret ederek, fiber yatırımların gelişen dünyadaki yerini anlattı.

ZİRVEDE 4 OTURUM GERÇEKLEŞTİ

Zirvede Türkiye’de Bankacılığın Geleceği, Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları, Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemi ile Mega Projeler başlıklı 4 ana oturum gerçekleşti.

"Türkiye’de Bankacılığın Geleceği" isimli panelde Türk bankacılık sistemi masaya yatırıldı. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın buradaki konuşmasında "bankalar olarak eğer biz operasyonel giderleri doğru yönetirsek, kamusal yükleri makul bir seviyeye çekersek, faiz oranlarını aşağı çekme şansımız var" dedi.

"2017'YE YAKIN BÜYÜMELERİ ELDE EDERİZ"

2018 beklentilerini paylaşan Aydın "Fiyat istikrarının sağlandığı, Orta Vadeli Programda belirtilen hedeflerin realize olacağını düşündüğümüzde, yani yüzde 5 ve azıcık üstünde bir büyüme, yüzde 8'ler civarında bir enflasyon, roll over rasyosu yüzde 90'ın biraz üstünde… Bu va rsayımları dikkate aldığımız zaman hemen hemen 2017'ye yakın büyümeleri elde ederiz. Bu büyümeyi yaptığımız zaman 2017'den dikkati çeken özellik şu; belki kredi büyümesiyle mevduat büyümesi arasındaki takriben 130 ile 150 milyar lira arasındaki bir boşluk var. Bunu Türk bankacılık sistemi çok rahat mevduat dışı borçlanmak suretiyle bulabilir. Bunu bulduğumuz zaman Türkiye'nin o meyandaki büyümesini finanse edebilecek konumdayız." ifadelerini kullandı.

"MEVDUAT DIŞI KAYNAKTA SORUN YAŞAMAYIZ"

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici bankacılığın kaynak problemi yaşayacağını tahmin etmediğini belirterek, "Dünyadaki nakit kaynak akışı devam ettiği sürece kaynak sorunu yaşamayız. Mevduat dışı kaynaklar bulmakta sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku katılım bankalarının bu yıl bankacılık sektörünün üzerinde büyüdüğünü kaydetti.

Citibank AŞ Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise paneldeki konuşmasında Türkiye'nin inşaat sektöründe yakaladığı büyümenin diğer sektörlere de yayılması gerektiğine dikkat çekti.

"GAYRİMENKULDE YATIRIM FIRSATLARI"

KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Gayrimenkulde Yatırım Fırsatları" isimli panelde gayrimenkul yatırımlarının son 7-8 senedir, her bir sene bir sonrakinden artarak devam ettiğini kaydetti.

Aynı panelde konuşan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin de "Dünyadaki inşaat sektörü rekabetine baktığımızda, Engineering News Record'a göre, Türkiye ikinci sırada. 40'ın üzerinde inşaat firmasıyla çok büyük projelerde kuvvetli oyuncularımız var." diye konuştu.

Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemi adlı panelde konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, kişi başına yıllık sigorta primi ortalamasının dünyada 638 dolar olduğunu belirterek, “Kişi başına yıllık sigorta primi bizde 156 dolar. Prim üretimini 4’e katlamalıyız ki dünya ortalamasını yakalayabilelim.” dedi.

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı ise şu anda aşağı yukarı 8 kişiden birinin bireysel emeklilik sistemine girdiğini belirterek, sistemin gelişimini sürdürdüğünü söyledi. Emeklilik Gözetim Merkezi Genel Müdürü Mustafa Akmaz da, kurumunun bireyin emeklilik sistemine girişinden sonraki tüm aşamalara kadar tüm süreçleri izlediğini belirterek, rakamların hesaplanmasından, yönlendirilmesine kadar tüm işlemleri takip ettiklerini kaydetti.

"TÜRKİYE'DE YAPILAN İYİ İŞLERİ DÜNYAYA ANLATAMIYORUZ"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir "Mega Projeler" başlıklı oturumda konuştu. Gelecek yıl bugünlerde yeni havalimanını işletmeye açacaklarını belirten Özdemir "Türkiye'de çok iyi işler yapılıyor ama bu işleri dünyaya iyi anlatamıyoruz." dedi.

Gün boyu süren zirve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşması ile sona erdi.