Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TÜROB/Bayındır: 19 ilde 29 otel yapılacak

TÜROB/Bayındır: 19 ilde 29 otel yapılacak

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır 19 ilde 29 tane otel planı olduğunu belirtti

Giriş: 26 Nisan 2018, Perşembe 17:06
Güncelleme: 26 Nisan 2018, Perşembe 17:11

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır Bloomberg HT'deki Üst Düzey programına konuk oldu. Bayındır 2018'de 19 ilde 29 otel yapılacağını belirtti.

2018 yılı turizmde rekor yılı olacak deniliyor. Bu yaz nasıl geçer?

Timur Bayındır: İnşallah çıkış yılı olacak. Fuarların aşağı yukarı hepsini yaptık. Bizim için en mühim gösterge Londra, Almanya ve Rusya fuarları oluyor. Yani bu üçünün satışlarını analiz edip ve aynı zamanda müşteri talebini analiz edip yaklaşık bir öngörüde bulunuyoruz. Geçen senelerde Avrupa’da Türkiye’ye karşı çok büyük bir direnç vardı. Bu sene gördüğümüz o direnç kırılmış biraz. Yani artık Avrupalı da Türkiye’ye yani İstanbul’a gelmeye çalışıyor. Tabi bunun çeşitli nedenleri var. Ucuz memleket, güzel memleket, misafirperver memleket ve aynı zamanda da görülecek çok şeyimiz var..Dolayısıyla bunları bir şekilde Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz.

Bizim buraya gelen turiste bir şekilde parayı harcatmamız lazım, eğlence mekanları lazım, yani para var ama imkan da sunmak lazım..

İstanbul'da 3 aylık duruma baktığımda 2017'ye göre %35 kişi adedinde artış var, fiyatta da %35 bir artış olmalı ama fiyata baktığımızda %8 artmış, demek ki hala çok ucuz ve fiyat kırarak gidiyoruz. Türkiye genelinde de %6 artış olmuş.

Bu yaz için Thomas Cook'un bir raporu var; Türkiye olsun, Tunus, Mısır, İspanya, Akdeniz Bölgesi'ne Avrupalıların da tekrardan bir ilgisi var. Bu yaz için Türkiye %85 doluluk oranı gösteriyor.

Timur Bayındır: Yanlış bir yanılgıya kapılmamak lazım. İngilizler zaten Türkiye’yi seven bir millet. Türkiye’ye bir çok İngiliz vatandaşı geliyor. Ama %85 arttı dediğiniz zaman toplumun kafasında Türkiye’ye gelecek İngilizler geçen seneye göre % 85 daha da artacak gibi bir olgu oluşuyor. Bu o demek değil. Bu erken rezervasyon başladığı zaman erken rezervasyonlara göre konuşulmuş bir laf. Dolayısıyla erken rezervasyonlar % 85 artmış. Muhteşem bir şey bu. Bu zaten kişi sayısında da artış olacak anlamına geliyor. Türkiye’ye geleceklerin %85 artacağı manasına gelmiyor.

Son yıllarda Avrupalı turistlerde azalma vardı. Yani bu bize çok olumlu bir nokta mı?

Timur Bayındır: Bu artış burada değil, Almanya’da da görülmeye başlandı. Turistlerin gelmesi için politik şeylerin de düzelmesi lazım. Yani bir anda Türkiye ile Fransa’nın arası bozulursa Fransızlar Türkiye’ye gelmezler...İnsanları Türkiye'mize bilhassa İstanbul’a getirmemiz gerek.

Evet bu yaz inşallah Avrupalı turistler bakımından da olumlu, iyi veriler bekliyoruz. Hazır turist ve ülkelerden konuşmuşken Rusya pazarı var değil mi? Ruble düştü. Bu nedenden de özellikle Antalya Bölgesinde iptaller olduğu söyleniyor. Rusya pazarı açısından ne söylersiniz?

Timur Bayındır: Büyük iptaller olacağına ya da büyük düşüşler olacağına inanmıyorum. Rus turist geçen senelerde Türkiye’ye geldiği zamanlarda 2016 yılı da dahil her bir turist 800 ila 850 dolar arasında harcama yapıyordu. Bu sene çıkan istatistiğe göre ise oran 600 dolara düşmüş. Demek ki zaten 200 dolar daha az harcamayla Türkiye’ye gelebiliyor.

Bu geçen seneki oran mıydı?

Timur Bayındır: Evet 2017 yılının oranıydı. Dolayısıyla daha az bir parayla Türkiye’ye geldiği için Ruble’nin dolar karşısında biraz değer kaybetmesi nedeniyle 800 dolar değil de, 600 dolar harcayacak. Dolayısıyla da gelmeye devam edecek.

Turizm zor bir dönemden geçti; kapanan tesisler oldu, önümüzdeki dönemde yeni otel yatırımları olacak mı? Maliyetlerde artış var mı?

Timur Bayındır: 2018 için yaklaşık olarak 19 ilde 29 tane otel yapılacak fakat eskiden 15 otele 360-700 milyon gibi paralar harcanırken, bu sefer 19 otele 252.4 milyon TL harcanacak.

İranlı turistler de çok geliyor, bizim için önemli bir pazar haline geliyor değil mi?

Timur Bayındır: Yani Avrupa böyle sallanmaya devam ederse, İran Rusya'dan sonra 2. pazar haline gelecek. İstanbul'a gelen çok ama Anadolu'ya da gelen çok. Mesela Van'a gelen çok. İran bizim için çok iyi bir pazar, İran pazarını ne pahasına olursa olsun elimizde tutmamız lazım.