Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı TL varlıklardaki negatif ayrışmanın ekonomik altyapısı olmadığını, yabancı algısıyla açıklanacağını söyledi.

Pazı içeriden ne kadar çabuk aksiyon gelirse o kadar çabuk normalleşmeye doğru adım atılacağını belirterek "Ancak bundan 1 - 2 hafta öncesinde bazı adımlar atılsaydı daha etkili olurdu" diye konuştu.

ABD faizlerinde ve dolarda yaşanan sert yükselişle Türk Lirası dün diğer gelişen ülke para birimlerine paralel olarak sert düşüş kaydetti, Dolar/TL 4.47 ile rekor seviyeye yükseldi. Borsa günü %1.5'in üzerinde kayıpla tamamladı, faizler de sert yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi dün 84 baz puan yükselirken bugün de rekorlarını sürdürdü.

Dolar da rekor seviyelere yakın seyrini sürdürüyor. 

"GÜVEN KRİZİ VAR"

WHIreland Piyasa Baş Analisti Michael Ingram Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin cari açığına ve yüksek enflasyona dikkat çekerek TL ile ilgili zor bir durumun söz konusu olduğunu belirtti.

Ingram "cari açık, nispeten sıcak para ve carry trade ile fonlanıyor. Bunun yanı sıra TL'ye yönelik güven krizi de var. Ekonomik politikalar ve Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla bu durumun üstesinden gelinebilir" ifadesini kullandı.