Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası doların dün 4.50'ye yükselerek tarihi zirveye çıkması sonrasında açıklama yaptı. Açıklamada piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini, gerekli adımların atılacağını bildirdi.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner Bloomberg HT'ye açıklama sonrası Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklediğini söyledi.

Deriner "Merkez Bankası'ndan artık faiz artışı göreceğiz gibi görünüyor. Toplantı tarihinden daha erken faiz artışı da görebiliriz. Ama faiz artışı sonrası belirsizliği de ortadan kaldıracak gelişmeler olmalı ki Döviz stabilize olsun." dedi.

ARJANTİN ÖRNEĞİ  

Faiz artışının etkisinin de kısa süreli olacağını ve yatırımcı güveninin önemli olduğunu belirten Deriner Arjantin örneğini verdi.
"Arjantin'de %40'larda olan faizler dövizin durulmasına müsaade etmiyor çünkü insanlar hala oranın yatırım yapılabilir olduğunu düşünmüyor, orada güvenli bir alım satımı uygun görmüyor, bu nedenle döviz hala geri gelemiyor.

Bizde de yapılması gereken güvenin tekrar sağlanması yoksa faiz artışlarının etkileri kısa süreli olur, uzun vadede etkiler ortadan kalkar" diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI GEÇ KALDI"

Turkey Macro View Consultancy Başekonomisti İnanç Sözer Merkez Bankası'nın faiz artışı için geç kaldığını söyledi. Sözer "Merkez Bankası verim eğrisinin gerisinde kalınca maalesef TL'deki hareketler değer kaybı yönünde oldu. Eğer önümüzdeki dönemde ağırdan almayı tercih ederse TL seviyelerinde tahmin yapmanın güç olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Sözer sadeleştirmenin ve politika faizinin %15'e getirilmesinin doğru olacağını belirtti. Uzman "MB'nin bir sadeleşmeye gitmesi durumunda önümüzdeki dönemde faiz artışına ihtiyaç kalmayabileceğini düşünüyorum. Şu an politika faizi olan %8'lik faizi %15'e taşısa, - aslında bu 8'den 15'e diye taşımak olarak düşünülmemeli çünkü şu anda %13.5 ile fonluyor- GLP ile şu an kullanmadığı gecelik borç verme faizini biraz daha yukarı taşısa TL shortlamanın maliyetini oldukça cezalandırıcı hale getirecektir ve kredibilite kazanacaktır." yorumunu yaptı.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin de Merkez Bankası'nın duyurusunun faiz artış işareti olduğunu, ancak toplantı tarihi öncesinde ara toplantı olmasını beklemediğini dile getirdi.