Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün yükseliş ve düşüş arasında gidip gelen Dolar/TL yeni güne hafif artışla başladı. Kur sabah saatlerinde 6.45'in üzerine yükseldi, ardından %1'in üzerinde gerileyerek 2 haftanın en düşük seviyesi olan 6.35'e kadar indi. ABD'de beklentilerin altında kalan ÜFE verisi sonrası kur düşüşünü sürdürdü ve 6.33'ü test etti.

Euro/TL 7.49'dan 7.34'e kadar indi. Lira bugün dolara karşı en çok değer kazanan para birimi oldu.





Merkez Bankası'nın yarınki toplantıda faiz artıracağı beklentisi de kurun düşüşünde etkili oluyor.

Günün devamında ABD'de Ağustos ayı ÜFE verisi takip edilecek. Yarınki Merkez Bankası kararı ise doların hareketi açısından en önemli belirleyici olacak. Bloomberg HT'nin anketine göre Merkez Bankası'nın 400 baz puan faiz artırması ve politika faizinin %21.75'e yükselmesi bekleniyor.




TÜRK VARLIKLARINDA DÜNKÜ HAREKET

Borsa dün günü %0.7'lik yükselişle 92 bin 389 puandan tamamladı, dolar ve euro sınırlı değer kazandı. 10 yıllık tahvil faizi %20.41'e yükseldi.



TL'DE KALICI DEĞER KAZANCI İÇİN...

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye Türk Lirası'nda kalıcı değer kazancı için Merkez Bankası'nın yarın piyasaların önünde gidecek bir adım atması gerektiğini belirtti.


Kudaloğlu "Biz kurum olarak 525 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyoruz. Piyasa beklentisinin biraz üzerinde. Önümüzdeki dönemki enflason beklentilerini göz önüne alınca %20'lerin üzerine çıkacak bir enflasyon göreceğiz. Gösterge tahvil faizi %25 civarında, dolayısıyla piyasadaki faiz oranlarının bizim beklediğimiz politika faizi oranı çevresinde şekillendiğini görüyoruz. Bunun altında atılacak bir adım TL'ye kalıcı olarak değer kazandırmaz.
 
Merkez Bankası'nın cesur davranıp beklentilerin üzerinde faiz artırması TL'ye ciddi anlamda değer kazandıracaktır. Aksi takdirde enflasyon daha da yükselebilir" ifadelerini kullandı.