Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası piyasalarda 'yatırım gurusu' olarak tanınan Mobius Capital kurucusu Mark Mobius, Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Mobius Türk varlıklarının ucuz olduğunu belirterek "Şu an gelişen piyasalarda görülen aşağı yönlü hareketten kaynaklı olarak iyimserim. Türkiye şu an çok çok ucuz görünüyor. Sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda Arjantin’de ve para birimi dramatik bir biçimde değer kaybeden, faiz oranlarının oldukça yüksek olduğu ve hisse fiyatlarının düşük olduğu diğer ülkelerde de muazzam fırsatlar var." diye konuştu.

Türkiye'de tüketici odaklı sektörlerin özellikle ilgi çekici olduğunu belirten Mobius, "Çünkü büyük bir tüketici piyasaya sahipsiniz. Aynı zamanda satması gerekenin çok azını satan şirketleriniz de var. Bence bu an birçok yeniden yapılandırma söylentileri olmasına rağmen ardından bankalara bakmanız gerekiyor. Bankalar Birliği’nin bu problemin üzerine gitmesi de iyi bir şey. Uzun vadede bankalar toparlanacak ve iyi birer fırsat olacaklar." dedi.

"Türkiye bankalarında alıma başladınız mı?" sorusuna Mobius "Başlardım. Ancak şu an yeni bir fon için hazırlık yapıyoruz. Hali hazırda yatırım yapmadık, ancak kesinlikle bakacağız.

Bazı piyasalarda daha fazla aşağı yönlü hareketler görülebileceğini belirten Mobius "Ancak bütün piyasaların aynı olmadığını da unutmamalısınız. Gelişen piyasalarda bazı piyasalar istikrara kavuştu hatta yukarı yönlü hareket ediyor. Bu noktada en ucuzun en iyi fırsat olduğu alanları seçmeliyiz." yorumunu yaptı. Bu noktada Hindistan'ın listenin başında yer alacağını belirten Mobius "Brezilya, Türkiye, Arjantin, Meksika da bu listede yer alıyor. Saydığım bu ülkeler özellikle ilgi çekici." dedi.

 
"KANAL İSTANBUL PROJESİ ÇOK İYİ"

Türkiye'deki son kur atağı ve bunun etkileri hakkında da değerlendirme yapan Mobius, "Bu, Türkiye'nin çok büyük ve başarılı bir ihracatçı olabileceği anlamına geliyor. Türkiye elbette daha az ithalat yapacaktır. Çin’den de pazar payı alabilir. Çin’in ABD ile olan ticaret savaşı sebebiyle Çin’in ABD’ye gerçekleştirdiği ihracatın büyük kısmı şimdi Türkiye ya da diğer ülkelerden gelebilir...

Türkiye’de, ihracat konusuna ek olarak altyapıya da bakmamız gerekiyor. Kanal İstanbul projesi’nin Türkiye için çok ama çok iyi olabileceğine inanıyorum. Umarım hükümet bu projeyi devam ettirir. Çünkü bu proje Türkiye'ye birçok farklı açıdan fayda sağlayabilir." diye konuştu.

Kanal İstanbul projesinde ilk olarak istihdam konusunda fayda olabileceğini belirten yatırımcı, "Bu projede birçok kişinin istihdam edileceğini göreceksiniz. İkinci olarak da inşaat şirketleri de faydalanacak çünkü yapılacak çok iş olacak. Bunun ardından ek projeler de olacaktır. Arazi ıslahı projeleri, mülkiyet projeleri, ticari yapılar ve buna benzer birçok proje olabilir. Yani bunun gibi bir proje ülke için birçok açıdan yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

Mobius, bu tarz projelerin faydasının maliyetlerinin çok önünde olduğunu vurguladı ve "Ben maliyet konusunda endişeli değilim çünkü eğer güven varsa, insanlar projeye güveniyorsa, ki ben dahil bir çok insan bu projelere güveniyor, o zaman maliyetle alakalı sorun olmaz. Finansman konusu yalnızca yurt içinden değil yurt dışından da hallolacaktır." şeklinde yorum yaptı.