Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Maliye Bakanı Giovanni Tria'nın hükümetinin maliye stratejisini ilerletme çabası, Avrupa Komisyonu liderinin “Yunanistan tipi kriz” uyarısı ve hazine tahvillerinin dört yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine gerilemesiyle Pazartesi günü başarısızlıkla sonuçlandı.

Lüksemburg'da Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, Euro Bölgesi mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında “İtalyan hükümetinden gelen son açıklamalar bütçenin gidişatına ilişkin endişeleri artırdı.” şeklinde açıklamada bulundu.

Hollanda Maliye Bakanı Wopke Hoekstra ise daha da ileri giderek “Ben mevkidaşlarımla görüştükten sonra öncesine göre bir nebze daha az iyimserim.” dedi.

Tria, koalisyon hükümetinin pahalı kampanya taahhütlerini Euro Bölgesi üye devletlerinin uyması gereken bazı bütçe açığı kurallarıyla uzlaştırmaya çalışıyor. İtalya hükümetinin bütçe tasarısını Kasım ortasında onay için komisyona sunacak olmasına karşın, Brüksel'deki yetkililer şimdiden kabul edilmeyebileceğinin sinyalini veriyor.

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Pazartesi günkü açıklamasında “Bir kriz yeterli. Yunanistan krizinin zorlu yönetimi sonrasında yeni bir Yunanistan -bu kez İtalya- krizinden kaçınmak için her şeyi yapmalıyız.” demişti.