Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetlerinde çöküşün yaşandığı “Kara Pazartesi” üzerinden 31 yıl geçti.

Dow Jones Endeksi 19 Ekim 1987'de yüzde 22'nin üzerinde düşerek tarihin en sert günlük kaybını yaşadı.

Hong Kong Borsasında yüzde 50'ye yakın kayıpla başlayan küresel çöküş, hemen sonrasında Avrupa ve ABD'ye sıçramıştı. Dow Jones Endeksi'nde günlük düşüş, tek seansa yüzde 22.6 ile tarihinin en kötüsü oldu.

Dünya piyasalarında yaşanan bu büyük zircirleme düşüş, dikkatleri söz konusu dönemde hala yeni sayılabilecek “küreselleşme” kavramına ve tüm finansal piyasaların iç içe geçmesinin ve teknolojik olarak bağlı olmasına çevirdi.

Küresel piyasalarda yaşanan satış dalgasının ardından piyasa düzenleyiciler ve ekonomistler Kara Pazartesi'nin olası nedenlerini tartıştı. Uzmanlara göre yabancıların ABD borsasında giderek artan faaliyetleriyle hisse fiyatlarının kriz öncesinde rekor seviyelere tırmanması, çöküşte pay sahibi.

Piyasaların hızlı çöküşüne ilişkin diğer bir önemli unsur ise ABD'li yatırım şirketleri arasında popüler olan ve yüksek kaldıraçlı opsiyon ve türev ürün kullanımıyla satışların şiddetini artıran portföy sigortası oldu.

Düşüşün yavaşlatılamamasında etkili olan bir nokta regülatörlerin kullandığı devre kesici gibi uygulamasının olmaması. Bugünün koşullarında benzer bir durum yaşanması halinde New York borsasında işlemlere geçici süreyle ara veriliyor.

Bugün ise regülatörlerin türev ürünlere sıkı düzenlemeler getirmeleri ve devre kesici gibi önlemlerin kullanılıyor olmasına karşın, sert düşüşlerin yaşandığı her dönemde “Acaba?” sorusu akıllara geliyor.