Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının büyük bir küresel riskten kaçış dalgasını tetiklemesi durumunda, bundan hangi gelişen piyasa paraları en fazla etkilenir?

Wells Fargo'nun çalışmasına göre böyle bir uç senaryoda Türk Lirası, Güney Afrika Randı, Meksika Pesosu, Şili Pesosu, Filipin Pesosu, Arjantin Pesosu, Macar Forinti ve Polonya Zlotisi en az yüzde 20 değer kaybedebilir.

 

 

New York'ta bulunan Wells Fargo stratejisti Brendan McKenna, müşteri notunda “Biz hala gelişen ülke kur krizinin yakın olduğunu düşünmüyoruz; yine de gelişen piyasa paralarına genel olarak temkinli yaklaşımımızı koruyoruz.” dedi.

Kurumun değerlenlendirmesindeki puıan çizelgesinde dört kriter yer alıyor:

-Cari işlemler açığı: GSYİH'ye oranı yüzde 2.5 veya üzerindeyse, ülke “bilhassa kırılgan” olarak görülüyor.

-Risksiz sermaye piyasası araçlarına kıyasla reel faiz: Faizlerin cazip risk – getiri profili sunmaması durumunda ilgili ülke açığı finanse edecek sermaye girişlerini çekemeyebilir.

-İthalatı karşılama oranı: Merkez bankalarının Döviz rezervleri altı aydan daha az ithalatını karşılayan ülkeler döviz rezerv yeterliliği açısından yüksek hassasiyete sahip.

-Siyasi risk: Banka, hükümet istikrarını, yönetim kabiliyetine ilişkin zorlukları ve politika uygulama kapasitesini dikkate alan Marsh ve BMI Araştırma indikatörlerini kullanıyor.