Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Tokyo'da biyokimya eğitimi aldıkları dönemde tanışan Toru Kawanashi ve Keita Mori, kendi şirketlerini kurmak için, ürünlerini ABD'deki klinik çalışmalara ulaştırmanın daha kolay olacağı umuduyla Silikon Vadisi'ne taşındılar.

2001'de kurulan SanBio Co., beyin travması, omurga yaralanmaları ve Alzheimer, Parkinson ve felç gibi nörolojik bozukluklar geçiren insanları tedavi etmek için kök hücre kullanımını hedefliyor.

Kuruluşundan 17 yıl sonra SanBio, ikilinin Japonya'ya dönmesinin ardından 1 Kasım'da, 2. aşama klinik deneylerin sonucunu açıkladı. Buna göre beyin travması geçiren hastaların motor fonksiyonlarında, şirketin SB623 hücreleriyle tedavi edildiğinde, istatistik olarak anlamlı bir iyileşme gerçekleşti.

SanBio'nun deneyleriyle ilgili haberlerin ardından şirket hisseleri yüzde 155 yükselirken, startup şirketlerinin listelendiği ve işlem gördüğü Tokyo Stock Exchange Mother's piyasasında en değerli şirket oldu.

Baillie Gifford & Co. Japonya hisse senetlerinde uzman fon yöneticisi Praveen Kumar, “Hedefledikleri piyasalar çok büyük ve net bir şekilde karşılanmayan bir tıbbi ihtiyacı hedefliyorlar.” dedi. Kumar, SanBio'da hala çok büyük potansiyel gördüğünü söyledi.

SanBio'nun başarısı, kurucularının kişisel servetlerini de artırdı. İcra Başkanı koltuğunda oturan Kawanishi, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre kendisini milyarder yapan şirketinin yüzde 25 hissesini elinde bulunduruyor. Şirketin yüzde 12'sine sahip olan Mori'nin servetiyse 500 milyondolar değerinde.

SanBio'nun başarısı genetik bilimindeki heyecan verici gelişmeyi ve kuruluşundan bu yana regülasyondaki ciddi değişiklikleri yansıtıyor. Bilim adamlarının sağlıklı bir donörden alınan kök hücrelerin değişime uğratılarak başka bir kişiye uygulanabileceğini keşfetmesi yenileyici ilaçların seri üretimi ihtimalini gündeme getirdi. SanBio'nun beyne enjekte edilen hücreleri görünüşe göre vücudun kendi kendini onarmasını sağlıyor.

Kawanishi ve Mori, SanBio'nın merkez ofisini 2013'te Japonya'ya geri taşıdıklarında, ülkenin ilaç sektörüne ilişkin -dünyanın en elverişli altyapılarından birini oluşturacak- yasal düzenlemeye gitmesini bekliyordu. Şirketin Mountain View, California'da hala bir ofisi bulunuyor.

Çin'de geçtiğimiz yıl benzer bir yol izleyerek ilaçların ve medikal cihazların onaylanma sürecini hızladırma çabasıyla yeni kurallar açıkladı.