Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya ekonomisi üçündü çeyrekte ilk açıklanan rakamdan daha fazla küçüldü ve küçülme büyük ölçüde, bir dizi doğal felaketin gerçekleşmesi ile birlikte, son dokuz yılın en büyük düşüşünü gösteren işletme yaıtırımlarından kaynaklandı. Büyümenin içinde bulunduğumuz çeyrekte toparlanması ve bu toparlanmanın 2019'un başında da sürmesi bekleniyor, ancak ticaret gerilimleri ve Çin ekonomisindeki yavaşlama önemi riskler arasında yer alıyor.

Japonya'da gayrı safi yurtiçi hasıla yılın üçüncü üç aylık döneminde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.5 küçüldü ve bu dört yılı aşkın sürenin en sert küçülmesini işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 2 küçülmesi bekleniyordu. İlk açıklanan rakama göre ise, ekonomi söz konusu dönemde yüzde 1.2 daralmıştı.

İhracat ve bununla ilgili işletme yatırımları Japonya ekonomis için son çeyreklerde büyümeyi destekleyen temel sektörler oldu. İşletme yatırımlarındaki zayıflık, önceki çeyrekte görülen üç yılın en büyük artışından sonra gerçekleşti ve ekonomik büyümenin içinde bulunduğunuz dönemde yeniden başladığı düşünülüyor.

Ancak ABD ile Çina rasındaki ticaret savaşı ve özellikle Çin olmak üzere denizaşırı ekonomilerdeki zayıflama, Japonya'da özel sektör beklentilerini olumsuz etkileyecek.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. kıdemli piyasa ekonomisti Toru Suehiro, "Doğal afetlerin GSYH üzerindeki etkisi oldukça önemliydi, ancak önceki çeyrekteki çok güçlü artışın ardından sermaye harcamalarında görülen düşüşten büyük resme ilişkin bir fikir edinmek için henüz çok erken" dedi.