Advertisement
HABERLER ABONE OL

Beyaz Saray'a yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Başkan Donald Trump yakın zamanda Çin ile ticaret anlaşmazlığını noktalayacak ve ticaret savaşı endişeleriyle gerileyen finansal piyasaları canlandıracak bir anlaşmaya varmak konusunda istekli.

Orta düzeyde ABD-Çin ticaret savaşı müzakereleri Beijing'de üçüncü gününe girdi ve Trump'ın tarafların anlaşmaya varma yönünde ilerleme kaydettiğini belirten tweet'leri ile artan iyimer havaya katkıda bulundu. ABD heyetinin Çarşamba sabahı müzakereler için otelden ayrılırken valizlerini de yanlarına aldıkları görüldü.

Beyaz Saray'daki bazı ekonomi danışmanlarının piyasaları yatıştırmaya yardımcı olmak amacıyla ticaret gerilimine acil bir çözüm bulunması yönünde görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Trump ve Xi Jinping arasında 90 günlük bir ateşkes konusunda uzlaşmaya varılmasının ardından S&P 500 Endeksi yüzde 8 geriledi.

Trump, Salı günkü Tweet'inde "Çin ile görüşmeler çok iyi gidiyor" demiş ve hem Xi ile görüşmesinden hem de Aralık ayındaki piyasa kargaşasından bu yana Çin ile müzakerelere ilişkin olumlu mesajlarına bir yenisini eklemişti.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Trump'ın Beijing ile anlaşmaya varma konusundaki istekliliği büyük ölçüde pyasaların ralli yapmasına verdiği önemden kaynaklanıyor. Trump, kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, her iki tarafın faydalanacağı bir anlaşma yapılmasını istediğini kaydetti, ancak aynı zamanda, Çin'in yavaşlayan ekonomisi ve düşen hisse senedi piyasasının bu ülkeyi çabuk bir çözüm için ABD'den daha çaresiz kıldığını belirtti.

Bloomberg TV'ye konuşan Çin Bej Kitap baş yöneticisi Lenand Miller, "Anlaşmaya varmak konusunda ilerliyoruz. Çin'in de bu anlaşmayı istediğine dair hiçbir şüphe yok, Çin'in bu anlaşmaya ihtiyacı var. Verilere göre, Çin ekonomisi düşünülenden daha hızlı zayıfladı. Beyaz Saray'da ambargoların sürmesini isteyen çok fazla insan var fakat, şu an için Başkan Trump atmosferi belirledi ve bir anlaşma istedi" dedi.

Ancak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki görüşmeler, Mayıs ayındaki başlangıcından bu yana defalarca sonuçsuz kaldı ve Beijing defalarca ABD'nin taleplerini yerine getirmeyeceğini kaydetti.