Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ekonomisi, bir yıldır devam eden siyasi kargaşa, yükselen borçlanma maliyetleri ve mali gerilimin ekonomi üzerinde olumsuz etkilerini göstermesi ile birlikte, 2018 yılının sonunda resesyona girdi.

Istat'tan yapılan açıklamaya göre, İtalya'nın gayrı safi yurtiçi hasılası 2018 yılının son çeyreğinde, önceki çeyrekte yüzde 0.1 azaldıktan sonra yüzde 0.2 daraldı. Yıl sonu daralması beklenenden daha fazlaydı.

Istat, yaptığı açıklamada, "Veri, sanayi sektörünün performansındaki kötüleşmeyi ve tarımın negatif katkısını işaret etti", dedi ve hizmet faaliyetlerinin durgun kaldığını belirtti.

Başbakan Giuseppe Conte, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dördüncü çeyrekte daralma beklediğini söylemişti.

Yatırımcılar, Avrupa Birliği (AB) ile haftalarca süren ve tahvil faizlerinde yükselişe neden olan bütçe müzakerelerinin ardından İtalya ekonomisinin performansını temkinli bir şekilde izliyor. Son dönemde gelen kötü haberler muhtemelen, hükümetin 2019 yılı için genişleme programına yönelik piyasa güvenini test edecek.

Dördüncü çeyrekteki daralma, Bloomberg'in anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanı olan yüzde 0.1'lik küçülmeden daha kötü çıktı. Ekonomi 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 0.8 büyümüş ve tüm yıl için büyüme takvim etkisinden arındırılmış rakamlarla yüzde 0.8 seviyesinde gerçekleşmişti.

Milano'da Oxford Economics ekonomisti Nicola Nobile, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İtalyan ekonomisi için riskler açık bir şekilde aşağı yönlü kalmaya devam ediyor ve resesyon 2019 yılının ilk yarısına sarkabilir," dedi ve "Bu durum, özellikle Euro Bölgesi büyümesi hayalkırıklığı yaratırsa gerçekleşebilir" şeklinde görüş bildirdi.