Faiz kararı yabancı ekonomistleri de şaşırttı
TCMB'nin faiz indirim kararı dış basın ve yabancı yatırım bankalarının raporlarında da yankı bulurken, bankanın "riskli yolu seçtiğine" dikkat çekildi
Perşembe günü kısa vadeli faizlerde 25 baz puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası, uluslararası basın ve analistleri de şaşırttı.
Politika faizini yüzde 6.25'e çeken Merkez Bankası, gecelik borçlanma ve borç verme faizlerini değiştirmeyerek, yüzde 1.5 ve 9 olarak bırakmıştı. Ekonomistlerin çoğunluğundaki beklenti ve daha güvenli yol olarak görülen seçenek, faizlerin Aralık ayındaki indirimin ardından, Ocak'ta sabit tutulmasıydı.
Financial Times: Alışılmışın dışında
Finans ve ekonomi dünyasının itibarlı gazetelerinden Financial Times, faiz indirim kararını Merkez Bankası'nın “alışılmışın dışında” seyreden politikasını sürdürdüğü ifadesiyle duyurdu.
TCMB'nin kararının ekonominin aşırı ısındığına dair korkuları artıracağı tahmin ediliyor. Faiz indiriminin piyasacıları şaşırttığı düşünülürken, bunda Durmuş Yılmaz'ın geçtiğimiz haftaki konuşmasının büyük etkisi olduğunu belirtti. Yılmaz, bankaların odağının kredi büyümesine yöneldiğini belirtmişti.
Birçok ekonomist, yüksek munzam karşılık oranlarının bankaların kredi vermesini sınırlandıracağını belirtti. Aynı zamanda ekonomistler MB'nin yeni politikasının Türkiye'nin cari açığı sorunu konusuna çok az etkisi olabileceğini düşünüyor.
WSJ: Türkiye daha riskli yolu seçti
Wall Street Journal da merkez bankasının faiz indirim kararına geniş yer verenlerden oldu. Gazete önce Brezilya ve Polonya'nı faiz artırmalarının hemen ardından Türkiye'nin faiz indirdiğini hatırlattı. Ardından Türkiye'nin faiz indirim kararını, gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyüme ve artan sıcak para akışını dengeleme konusundaki farklı stratejilerini yansıttığını belirterek, duyurdu.
Kararın ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybına değinen gazete, bankanın faiz indirimleri konusunda “karmaşık” bir politika uyguladığını ifade etti. Analistler, merkez bankasının faiz indirimlerinin “gevşeme” gibi görünse de, artırılan zorunlu karşılıkların “sıkılaştırma politikası” anlamına geldiğini düşünüyor.
Yatırım bankalarının raporlarında ise daha çok beklentilere yer verildi. Bugün Merkez Bankası'ndan munzam karşılıkların artırılması haberini bekleyen bankalar, enflasyon ve cari açık risklerinin yükseldiğini belirtti.
Goldman Sachs: TCMB sürpriz faiz indirimini yineledi
Merkez Bankası'nın faiz indirimini "sürpriz" olarak niteleyen Goldman Sachs, bankanın bugün TL cinsinden mevduatların ve bankaların zorunlu karşılıklarının artırılması beklediğini ifade etti.
Goldman Sachs'ın araştırma raporunda, Aralık ayında bunu öngörmüş olduklarını hatırlattı. Ancak Merkez Bankası'nın açıklamalarının altını çizen raporda, Türk Lirası'nın zayıflaması, enflasyon ve cari açık risklerinin çok fazla olduğuna yer verildi.
Goldman Sachs, orta vadede reel enflasyon riski öngördü.
Barclays Capital: Faiz indirimi devam edecek
Barclays Capital'in gelişmekte olan ülkeler raporunda da, dünkü faiz indiriminin önümüzdeki dönemde süreceğine yönelik ifadelere yer verildi.
Barclays, politika faizlerindeki indirimin, borç alma ve verme faizlerinin ortalamasına (borçlanma faizi yüzde 1.5; borç verme faizi ise yüzde 9'da seyrediyor) yaklaşarak, yüzde 5.50'lere kadar düşebileceğini öngörüyor.
Shearing: TCMB "yaratıcı" davrandı
Capital Economics'in ekonomistlerinden Neil Shearing, parasal sıkılaştırmada Brezilya'nın geleneksel yöntemleri, Türkiye'nin ise “yaratıcı” yöntemleri uyguladığını söyledi.
Tim Ash: Karar, kafa karıştırıcı
Royal Bank of Scotland'ın ekonomisti Tim Ash, Polonya ve Macaristan'ın faiz artırımlarına başladığını, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere'nin ise faiz artırımlarına hazırlandığı dönemde, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'nin politikasını gevşek tutmasının “ters” olduğunu söyledi.