Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin ülkedeki protestoculara ateş açarak yüzlerce kişiyi öldürmesiyle ABD ve Avrupalı müttefikleri ülkeye olan yaptırımları artırma kararı aldı.


Cuma günü Libya ile ilgili yaptırımları içeren bir başkanlık kararnamesi imzalayan ABD Başkanı Barack Obama, Kaddafi'nin uluslararası normları ihlal ettiğini ve yaptırımların amacının Libya halkına ait varlıkları korumak olduğunu söyledi. Obama'nın imzaladığı yaptırımlarla, Kaddafi ve 4 çocuğunun ABD'deki mal varlıklarını donduruluyor.

Bunun yanı sıra Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinin de yeni yaptırımlar konusunda uzlaşıya vardığı  ve konuyla ilgili resmi kararın önümüzdeki günlerde verileceği belirtildi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yaptığı açıklamada, ülkede yşanan şiddeti durdurmak için yaptırımların gerekli olduğunu ifade etmişti.

Beyaz Saray sözcülerinden Jan Carney, ABD yaptırımlarının amacının 'Libya rejiminin kendi halkını öldürmeye son vermesi için baskı yapmak' olduğunu belirtti.

Libya'nın başkenti Trablus'ta çıkan olaylarda göstericilere ateş açılması sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.