Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Tokyo Borsası hisse senetleri, Çin'de yükselen enflasyon sonrası hükümetin faiz artırımına gideceği ve bunun da Japonya'nın en büyük denizaşırı pazarı olan Çin'de talebi düşüreceği endişeleri ile ihracatçı şirketlere gelen satışlara bağlı olarak düştü. Bu satışlar sonucu, Nikkei 225 Endeksi, üç hafta sonra ilk kez haftalık bazda düşüş gösterdi.

Satışlarının yüzde 40'ını Çin'e gerçekleştiren fabrika robotu üreticisi Fanuc Corp.'un hisseleri yüzde 1.1 değer kaybetti. Çin'i en büyük pazarı olarak gören elektronik üreticisi TDK Corp. hisseleri de yüzde 1.1 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., depremin meydana getirdiği hasar ve yedek parça arzındaki aksaklıklar nedeniyle kar tahminini açıklamayı ertelemesinin ardından yüzde 0.9 düştü.

Nikkei Endeksi yüzde 0.7 düşerek 9,591.52 puandan kapandı. Endeks, seans içince, Çin'de enflasyonun 2008'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmesi ve büyüme rakamının beklenenden güçlü çıkmasının açıklanması ile birlikte düşüşünü hızlandırdı. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi de Çin verilerinden olumsuz etkilendi ve yüzde 0.6 düşüşle 841.29 puana indi.

Hafta bazında, Nikkei Endeksi yüzde 1.8 ve Topiz Endeksi yüzde 1.4 düşüş gösterdi.