Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların değer kaybıyla dolar bazındaki bakır fiyatlarının ucuzlaması ve ham maddelere olan talebin artmasıyla bakır fiyatları ikinci günde yükseliyor.

Dolar endeksi, altı para biriminden oluşan sepet karşısında yüzde 0.7'lik gerilemeyle 2009 Aralık'tan beri en düşük seviyeye geriledi. Maden şirketi Freeport-McMoRan'ın bir madendeki faaliyetlerine ara verdiğini açıklaması da fiyatların yükselmesinde etkili oldu.

Londra'daki BNP Paribas'da analist olan Stephen Briggs, "Yükseliş, Pazartesi günü yaşanan şokun ardından dolardaki zayıflama ve küresel toparlanmaya bağlı" dedi. Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Pazartesi günü ikinci en büyük bakır tüketicisi olan ABD'nin kredi görünümünü durağandan negatif'e çevirmişti.   

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda (LME) 135 dolar veya yüzde 1.4 yükselerek ton başına 9,475 dolar oldu. Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te yüzde 1.6'lık artışla 4.3155 dolar/lb oldu. Alüminyum ise LME'de Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

LME'deki 12 şirketten biri olan Triland Metals'de broker olan Guillaume Osouf, Pazartesi günkü haberin ardından yatırımcıların daha çok olumlu haberlere odaklandığını söyledi.