Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD gibi ülkelerde kredi verme talebi, kredi taleplerinin çok üzerinde seyrederken, bu durum krizden çok daha hızlı toparlanan gelişmekte olan ülkelerde farklılık gösteriyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından hazırlanan rapora göre, kredi talebindeki artış, gelişen ekonomilerin büyüme hızlarına bir kez da vurgu yapıyor. Gelişmekte olan ülkelerde çalışan 45 bankacıyla yapılan ankete göre, kredi talebi özellikle Çin'de dikkat çekiyor. Öyle ki Çin, ekonomideki aşırı ısınmayı ve balonları önlemek için kredi standartlarını da sıkıştırıyor.

Kredi genişlemesi özellikle konut kredilerinde göze çarpıyor. Çalışmaya göre, gelişen piyasalardaki güçlü kredi genişlemesi, gelişmiş ülkelerin de dikkatini çekiyor.

IIF Başekonomistlerinden Philip Suttle, gelişen piyasalardaki bankaların tedbirli davranmaya çalıştığını, ancak bunun güçlü talep düşünüldüğünde oldukça zor olduğunu belirtti.

ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ekonomiler kredi talebini artırmaya çalışırken, gelişen piyasalardaki genişleme zirveye koşuyor. Çin ve Brezilya'daki birçok yetkili, ekonomiyi soğutmak için büyük bir çaba gösteriyor.