KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Toplu Döviz müdahalesinin yapıldığından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan yen, ihracatçıların yen satacağı yönündeki spekülasyon üzerine geri adım attı.

Yen, günün erken saatlerinde dolar karşısında 78.50 seviyesine yükselerek, toplu döviz müdahalesinden bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Japonya Bakanlar Kurulu Başkanı Yukio Edano, döviz kurundaki ani değişikliklerin istenilen bir şey olmadığını, bu sebeple yetkililerin durumu yakından takip ettiğini söyledi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Çin'in ekonomik büyümesinin soğumaya işaret etmesi üzerine enflasyona ilişkin endişelerin gevşemesiyle değer kazandı.

Piyasaların yene müdahale edilmesinden ötürü tetikte olduğunu belirten Gaitame.com Research Institute'ün başkanı Daisaku Ueono, yen satışlarının erken saatlerde gerçekleştiğini söyledi.

Yen, dolar karşısında 79.24'ten 79.38'e geriledi. Japon yeni, euro karşısında ise 110.74'ten 111.11 seviyesine geri çekildi. Euro/Yen paritesi dün 109.58 yen seviyesinden 17 Mart'tan bu yana en yükseğini kaydetmişti. Dolar ise euro karşısında 1.3976'dan önce 1.3827'ye kadar düştü; ardından 1.3998'e gevşedi.

G-7 ülkeleri 11 Mart'taki depremin ardından yene toplu müdahalede bulunarak, yen satmıştı. Yen, müdahalenin öncesinde dolar karşısında 76.25 düzeyine kadar yükselmişti.

Advertisement