Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki borçlanma sınırına ilişkin tartışmaların temerrüt riskini artırması ve Çin'deki tren kazasının ülkenin demiryolu hisselerini aşağı çekmesiyle, Çin Borsası değer kaybetti.

Çin'in en büyük tren üreticileri CSR Corp. ve China CNR Corp., Shenyin&Wanguo Securities Co.'nun bu şirketlerin notunu düşürmesi üzerine yüzde 7'nin üzerinde düşüş kaydetti. Credit Suisse Group AG'nin tren kazasının yeni demiryollarının geçtiği bölgelerdeki emlak satışlarını etkileyebileceğini söylemesinin ardından, China Vanke Co. da imar şirketlerindeki düşüşe öncülük etti.

ABD'nin borçlanma limitinde uzlaşıya varamamasının yatırımcılarının güvenini sarstığını hatırlatan Shanghai Securities Co.'nun stratejistlerinden Tu Jun, tren kazasının da demiryolu yatırımlarını da aşağı çekebileceğini belirtti. Tu Jun, hisse senetleri için kötü bir hafta sonu olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeki yüzde 2.1 düşüşle 2,712.60 puana geriledi ve 23 Mayıs'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 1.8 değer kaybederek, son 5 haftadır ilk kez haftayı ekside kapamıştı. Şanghay Endeksi enflasyon önlemlerinin büyümeyi etkileyeceğine ilişkin endişeler sebebiyle bu yıl yüzde 3.4 geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki kayıplar ise bu yıl yüzde 0.2 olarak seyrediyor.

Çin Merkez Bankası 2010'un başından bu yana 5 kez faiz artışına gitti. Çin'de tüketici fiyatları Haziran ayında yüzde 6.4 yükselerek son 3 yılın en hızlı artışını kaydetti.