Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sermaye ekipmanları siparişleri Ağustos ayında üç ayın en hızlı artışını gösterdi. Bu durum, işletme yatırımlarının ve ihracatın, Avrupa borç krizine yönelik endişelerin olduğu ortamda güçlü konumunu koruduğunu işaret ediyor.

Askeri donanım ve uçak hariç bilgisayar ve iletişim araçları gübü mallara yönelik siparişler Ağustos ayında yüzde 0.9 arttı ve Mayıs ayınadn bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Tüm fabrika malları için siparişler ise yüzde 0.2 düştü.

Gelişen ekonomilerdeki hızlı büyüme, ABD'de tüketici harcamalarının azalmasına karşın, Amerika'da üretilmiş mallara yönelik talebin güçlü kalmasına yardımcı oldu. İşletme yatırımlarında büyümenin önümüzdeki aylarda da sürmesi, şirketlerin Avrupa'daki borç sorunu ve hisse senetlerindeki hızlı düşüşle başa çıkabilecekleri yönündeki iyimserliklerinin bir işareti olabilir.

TD Securities Inc.'nin New York ofisinden şef piyasa ekonomisti Eric Green, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede"Sermaye yatırımları daha yavaş hızda artmaya devam ediyor ve ihracat oldukça iyi gitmeye devam edecek, ancak nihai aktivite Avrupa'daki gelişmeler tarafından yönlendirilecek" dedi ve "İmalat sanayi büyümeye devam ediyor, ancak bu, yılın başlarındaki hızına göre daha yavaş" yorumunda bulundu.

Bloomberg News'un anketine katılan 68 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, toplam fabrika siparişlerinde değişiklik beklenmiyordu. Bu veri, önceki ay yüzde 2.1 düşmüştü.Ekonomistlerin tahminleri yüzde 1 düşüş ile 2.2 artış arasında gerçekleşti.