Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü Japonya'nın Nikkei 225 endeksinin öncülüğünde düştü; bu durum, ABD Merkez Bankası yetkililerinin merkez bankasının faiz indirimlerini erteleyebileceği yönündeki endişeleri artırmasının ardından Wall Street'teki hamleleri yansıtıyordu.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi Perşembe günü kısa bir süreliğine 40.000 sınırını geçtikten sonra yüzde 2,3 düşüş yaşarken, geniş tabanlı Topix yüzde 1,7 düşüş yaşadı.

Perşembe günü Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, enflasyonun yapışkan kalması halinde merkez bankasının faiz indirimine gideceğine dair şüphelerini dile getirdi.

Japonya'nın hane halkı harcamaları Şubat ayında, ekonomistlerin yüzde 3'lük düşüş beklentisine kıyasla, reel anlamda yıllık yüzde 0,5 düşüşle beklenenden çok daha az düştü.

Japonya'daki sendikalar Mart ayındaki "şunto" ücret görüşmelerinde işçiler için cömert ücret artışları sağladı ve bunun tüketici harcamalarını artırması bekleniyor.

S&P ayrıca Hong Kong'a yönelik iş faaliyeti rakamlarını da yayınlarken, Hindistan Merkez Bankası (RBI) da günün ilerleyen saatlerinde faiz kararını açıklayacak. Ekonomistler arasında yapılan bir anket, RBI'nin gösterge borç verme faiz oranını yüzde 6,5'te tutmasını bekliyor.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Şubat ayında ihracattaki yüzde 2,2'lik düşüşün ardından açılışta yüzde 0,72 kayıp yaşadı.

Güney Kore'nin Kospi endeksi Perşembe günü önde gelen Asya Borsalarının ardından kazanımlarını tersine çevirerek yüzde 0,92 düşerken, küçük ölçekli Kosdaq yüzde 1,56 düştü.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi resmi tatilden yüzde 0,4 yükselişle dönerken, Çin anakarasındaki piyasalar hala kapalı.