Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların değer kaybının yatırımcıyı yeniden altına yöneltmesiyle New York'ta altın fiyatları bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Dolar endeksi, Almanya ve Fransa'nın sorunlu bankaları desteklemek için bir plan üzerinde çalışmasıyla yüzde 1.2 değer kaybetti. Geçen ay yatırımcıların piyasalardaki kayıplarını telafi etmek için ellerindeki altın varlıklarını satmasıyla altın yüzde 11 değer kaybederken dolar endeksi ise yüzde 6 yükselmişti. Ancak yien de altın fiyatları 2011'de yüzde 17 oranında değer kazandı.

Londra'daki Royal Bank of Scotland Group'ta analist olan Nikos Kavalis, altının iyi performans gösteren nadir varlıklardan olduğu için yatırımcıların satışa geçtiğini bildirdi. Kavalis, "Şimdi ise durum tersine döndü. Değer kaybeden dolar altın yatırımlarını destekliyor" diye konuştu.

Aralık teslim altının ons fiyatı Comex'te 25.50 dolar veya yüzde 1.6 yükselerek 1,661.30 dolardan işlem gördü. Fiyat erken saatlerde yüzde 2 yükselerek 3 Ekim'den beri en büyük artışı kaydetmişti. Vadeli gümüş kontratları ise yüzde 3.6 değer kazanarak 32.11 dolar/ons'tan işlem gördü.

Aralık teslim paladyum kontratının ons fiyatı yüzde 4.8 artarak 613.75 dolar olurken Ocak teslim platin ise yüzde 1.9 yükselerek ons başına 1,521.50 dolardan işlem gördü.

Yatırımcıların düşen hisse senetleri ve para birimlerinden kaçarak altına sığınmasıyla metal 11. yılında da yükselirken Londra'da da 1920'den beri en uzun süreli artışını kaydediyor.