Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Hazine, gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli tahvil ihracıyla uzun vadeli ihraçlara geri döndü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Temmuz 2018’den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği 10 yıllık tahvil ihalesinde 3,49 milyar TL’lik teklife karşılık 1,5 milyar TL net satış gerçekleştirildi.

7 yıllık değişken faizli tahvil ihalesinde dönemsel faiz yüzde 6,86’da oluştu. Bu tahvile 2,71 milyar TL’lik teklife karşılık 1,04 milyar TL net satış yapıldı.

İhale öncesi 3,1 milyar TL satış yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 yıl vadeli altı ayda bir sabit kupon ödemeli tahvilde kamuya 1,09 milyar TL, piyasa yapıcılara 1 milyar TL satış gerçekleştirdi.

7 yıl vadeli değişken faizli, altı ayda bir kupon ödemeli tahvilde kamuya 25 milyon TL, piyasa yapıcılara ise 1 milyar TL satış gerçekleştirildi.

Böylelikle iki tahvilde toplam borçlanma 5 milyar 645,6 milyon lira oldu.

İç borç stokunun süresi 20 ayın altına gerilemişti

Yüksek faizli borçlanmadan kaçınmak için Hazine kısa vadeli borçlanmalara yönelmişti. Hazine'nin daha kısa vadeli borçlanmalara yönelmesiyle Türk Lirası cinsi iç borç stokunun süresi düşüş gösteriyordu. Son rakamlar 2020 Eylül itibariyle iç borç stokunun süresinin 20 ayın altına gerilediğini göstermişti.

Hazine'nin tahvil ihracını Bloomberg HT'ye değerlendiren Garanti BBVA Uluslararası Pazarlama Yöneticisi Yaprak Kastal 10 yıl vadeli tahvil ihracında ortaya çıkan sonucun piyasa açısından cesaret verici olduğunu söyledi.

Kastal, "Piyasanın beklediği sonuçlar geldi. Piyasa faizi yüzde 12,20-12,40 aralığında bir bantta bekliyordu. 2018'den bu yana açılmayan ve 'yabancıların ilgisi olur mu?' diye beklediğimiz bir kağıttı. Dolayısıyla borçlanma rakamı olarak iyi oldu. Seviye olarak da çekici oldu. Bundan sonraki süreçte eurobond ihalesini takip edeceğiz. Yabancı ilgisi oluşacak olursa, farklı bir döneme başlayacağız. Risk primi düşünce bu olumlu fırsatı kaçırmak istemediler. Görünen o ki 1,5-2 milyar dolar arası satış rakamı oluşacaktır. Bu da piyasa açısından olumlu karşılanacak rakamdır." değerlendirmesini yaptı.