Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) daha geleneksel bir para politikasına yönelmesini olumlu olarak değerlendirirken, 2021 yıl sonu için Dolar/TL ’de daha önce açıkladığı 7,70 öngörüsünü 7,10’a düşürdü.

Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Döviz Stratejisti Murat Toprak ile Avrupa Döviz Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning imzalı, 24 Kasım tarihli raporda, “Ekonomi yönetimindeki değişiklik ve daha geleneksel bir politika yaklaşımına geçiş, Türk lirasının görünümünü destekledi. Türk lirasının ciddi şekilde ucuz olması ve yabancı pozisyonların düşüklüğü göz önüne alındığında, bu yönde bir politikayı sürdürmenin 2021 sonuna dek para birimini daha güçlü seviyelere taşıyacağına inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Fonlamanın sadece 1 haftalık repo faizinden sağlandığı geleneksel bir politika çerçevesinin şeffaflığı artırdığını ve Türk lirasının yukarı yönlü potansiyelini desteklediğini düşünüyoruz HSBC

Banka raporunda Türk Lirası'nın 2021’de yüksek bir enflasyonla yüzleşmeye devam edeceğini ancak TCMB'nin, para birimine tampon oluşturacak sürdürülebilir pozitif reel faiz sunmaya hazır göründüğünü belirtti.

Raporda, "Türk lirasının aşırı ucuz pozisyonunun, 2018’deki kayda değer faiz artırımı ve daha ortodoks adımlardan sonra olduğu gibi, en azından kısmen düzelmesini bekliyoruz. Daha öngörülebilir bir para politikası ve cazip bir carry getirisi ile 2020’de yaşanan büyük portföy çıkışlarının bir kısmı geri dönebilir. Bize göre, yabancıların tahvil pozisyonları özellikle de çok düşük ve toparlanmak için alana sahip. Ana senaryomuz Türk lirasının değerinin orta vadede tamamen normalleşmesini varsaymıyor” değerlendirmeleri yer aldı.