Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(12.40'ta güncellendi)

Haftanın ilk işlem gününde yerli talebinin etkisiyle sert yükselerek 7.8836 seviyesinden kapatan Dolar/TL kuru, Salı gününe de yükselişle başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu aktif rasyosu hesaplamasını kaldırma kararı aldı. Mayıs ayından bu yana uygulamada olan aktif rasyosu 31 Aralık tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılacak.

Kur sonrasında aktif rasyosu uygulamasının kaldırılmasıyla gerileme kaydetti. Ancak öğle sonrası işlemlerde düşüşünü geri alan dolar/TL yeniden yükselişe geçerek 8 seviyesini aştı.

Bloomberg HT’ye konuk olan Alternatif Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci, Aktif Rasyosu uygulamasının kaldırılma kararının kur üzerindeki etkisini değerlendirdi. Son bir yılda kurun yükselmesini hedge etmek durumunda kalan sanayiciler ve şirketler olduğunu söyleyen Penbeci, şimdi tersi durumda, düşüşü hedge edecek ihracatçı bazı şirketlerin bu konuma gelebileceğini ifade etti.

Penbeci, "Bu arada, Merkez Bankası’nın tekrar rezervlerini biriktirmeye başlayacak olması sebebiyle 2021’de kurun yavaş yavaş bir bant içinde dalgalanacağını görebileceğiz. Bu öngörülebilirlik birçok konuda hem sanayiciyi, şirketleri ve yatırımcıları rahatlatabilecek bir ortam sağlayacak." dedi.

Dolar/TL sabah saatlerinde 7.9506'ya kadar yükselmesinin ardından BDDK'nın kararı sonrasında yükselişini geri vererek eksiye geçmişti. Ancak öğle sonrası işlemlerde yeniden yükselerek 8.0470'e kadar tırmanan kur TSİ 12.40'ta 7.9993 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL 9.5116'dan alıcı bulurken kur sepeti 8.7475 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), geçen hafta Perşembe günü yeni Başkan Naci Ağbal'ın başkanlık ettiği ilk politika toplantısında 475 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından kur haftayı 7.6381 seviyesinden tamamlamıştı.

Ayrıca Merkez Bankası geçen haftanın son işlem günü haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 13,25'ten yüzde 15'e yükseltti.