Advertisement

Hedge fonlardan 2019 yılında yaklaşık 98 milyar dolar ile üç yılın en sert net çıkışı oldu.

Yatırımcılar, eVestment verilerine göre sadece Aralık ayında 16 milyar dolarlık çıkış yaparak 2008 finans krizinden bu yana görülen en uzun aylık çıkış serisini gerçekleştirdi.

Söz konusu çıkış sektördeki varlıkların yüzde 3'üne denk geliyor. 2018 yılındaki çıkış ise sadece 37.2 milyar dolar idi.

Yüksek ücretler ve zayıf performansla geçirilen yılların ardından yatırımcıların isyan etmesiyle birlikte hedge fonları baskı altında.

Fon toplamanın zorlaştığı ortamda yeni fon açılışları kapanışların gerisinde kalırken, aralarında Louis Bacon'ın da bulunduğu büyük isimler bile fon kapatıyor.

Hedge fonlardan çıkıştaki artışta, sektörün S&P 500 Endeksi'nin gerisinde kalması da etkili oldu. Endeks yeniden yatırıma katılan temettü ile birlikte geçen yıl yüzde 31 getiri sağlarken hedge fonları ortalama yüzde 9.2'de kaldı.

Geçen yılın en iyi performans sağlayan hisse senedi fonları bile yılı 27.5 milyar dolarlık yatırımcı çıkışıyla kapattı. Giriş olan iki strateji, sırasıyla 16.5 milyar dolar ve 10.9 milyar dolar çeken olay güdümlü ve mortgage'a dayalı menkul kıymetler oldu.