Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Hindistan’da ülke elektriğinin yaklaşık yüzde 70’inin üretiminde kullanılan kömürde rezervlerin azalması ile tetiklenen elektrik enerjisi krizi, petrol rafinerilerinden alüminyum üretimi ve et işlemesine, emtia ile ilgili işletmelerde faaliyeti tehdit ediyor.

Resmi verilere göre, elektrik üretim tesislerindeki kömür stokları bu hafta ortalama dört güne indi. Bu süre Ağustos başında 13 gündü.

Üretim tesislerinin yarıdan fazlası halihazırda devre dışı kalma alarmı veriyor ve hükümet ülkenin altı aylık bir süre boyunca tedarik sıkışıklığı ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Hindistan’da elektrik talebinin, ülkede festival sezonunun Ekim ortası itibarıyla başlayacak olmasından dolayı bazı günlerde aşırı artması bekleniyor.

Bu kriz ayrıca, Mart sonunda biten mali yılda daha önce görülmemiş yüzde 7,3’lük küçülmeden sonra toparlanma yaşayan Asya’nın üçüncü büyük ekonomisi için riskleri de beraberinde getiriyor.

Fiyatlarda rekor seviyeler

Hindistan'da kömür krizi ekonomiye yönelik ciddi bir tehdit oluştururken kömür fiyatlarındaki rekor ivmesi de devam ediyor.

Çarşamba günü API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı 275 dolara çıkarak rekor kırdı.

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle azalan kömür talebi, ekonomilerin yeniden toparlanmaya başlamasıyla artışa geçti.

Avrupa'da yaşanan arz ve talep dengesizliği nedeniyle doğal gazın yanı sıra kömür fiyatları da rekor tazelemeye devam ediyor.

Geçen yıl kasım kontratlarında ton başı 55 dolar seviyesinde olan kömür fiyatındaki artış yüzde 400'ü buldu.

Kömür fiyatları son bir ayda ise yüzde 70'e yakın artmıştı.