Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong Polisi şehrin en önemli gazetelerinden birinin sahibi olan medya devi Jimmy Lai’yi ofisine yaptığı bir baskınla tutukladı. Bu olay, ABD-Çin gerginliğini körükleyen ulusal güvenlik yasasının geçmesi sonrasında, demokrasi aktivistlerinin yaşadığı en yüksek kademedeki tutuklama oldu.

Lai’ye ait olan Next Digital Ltd.'nin canlı yayınında, Lai pazartesi sabahı evinden kelepçeli bir şekilde, görevliler tarafından götürülürken görüldü. Bir muhabirin Lai’ye görüşünü sorması üzerine, “Ne gibi bir görüşe sahip olabilirim? Beni tutuklamak istiyorlar” dedi.

Hong Kong’daki en büyük demokrasi destekçilerinden ve Next Digital’in bir parçası olan önemli gazetelerden Apple Daily, ofislerine neredeyse 200 görevlinin girdiğini söyledi. Hong Kong polisinin Facebook üzerinden yaptığı bir açıklamaya göre, görevlilerin ulusal güvenlik yasasına aykırı eylemleri tespit etmek üzere Tseung Kwan O’da bulunan ofise girmek için mahkeme tarafından verilmiş arama iznine sahip olduğu belirtiliyor.

Polis teşkilatı yaptığı açıklamada, 39 ile 72 yaş arasındaki 7 kişinin güvenlik yasasını çiğnedikleri gerekçesiyle tutuklandığını söyledi. Tutuklanan kişiler diğer ülkeler ya da yurt dışı unsurlar ile gizli anlaşma yapmaktan ve ulusal güvenliği tehlikeye atmaktan suçlanıyor. Görevliler aynı zamanda hiçbir isim vermeden soruşturmanın devam ettiğini de belirtti.